På gjensyn – Tekster av Rudolf Nilsen

På gjensyn – Tekster av Rudolf Nilsen


Torstein Andersen

Skuespiller Torstein Andersen fremfører tekster fra Rudolf Nilsens tre diktsamlinger. Han forteller om oppveksten og om datidas forhold og vilkår. Tekstene omhandler arbeiderklassen, men også romantiske og upolitiske dikt om menneskene som bodde på østkanten.

Rudolf Nilsen (1901-1929) er særlig kjent for sin arbeiderklassediktning og for sine skildringer av livet på Oslos østkant. Til tross for at han døde ung, fikk han en enestående posisjon i norsk lyrikk.

I 1925 debuterte Rudolf Nilsen med diktsamlinga På stengrunn. Han rakk kun å utgi den og diktsamlinga På gjensyn, før han døde av tuberkulose i 1929. Hans tredje diktsamling Hverdagen ble utgitt posthumt. Det lyriske universet Rudolf Nilsen skapte har overlevd helt fram til vår tid, kanskje fordi tekstene hans forener en lavmælt solidaritet med en ekte kjærlighet til byen og menneskene der.

I 1970-årene var det igjen stor interesse for tekstene hans. Det ble gitt ut nye utgivelser av hans etterlatte poesi og prosa, i tillegg til at en rekke av hans tidligere utgitte dikt ble tonesatt.

Torstein Andersen (f. 1953) er skuespiller og instruktør. Som skuespiller har han medvirket i en rekke stykker, blant annet på Trøndelag Teater. Andersen har også hatt roller i flere filmer. Han har gjestet Litteraturhuset med flere ulike produksjoner. Høsten og vinteren 2019 er han aktuell med arrangement om ti kvinnelige forfattere, Arild Nyquist og Hans Børli.

Inngang: 100/75

Dørene åpner kl. 19.

Dato

15. nov 2019

Tid

19.30 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere