ANBEFALT #2 WHAT IS LOVE?

Publisert den 25. mar 2020

ANBEFALT er en serie fra Litteraturhuset i Trondheim hvor vi  kommer med anbefalinger av stort og smått.  

I løpet av det siste året har vi sett litteratur hvor kjærlighetsrelasjoner, utroskap og utforskning av seksualitet har blitt hyppig undersøkt. Man har argumentert for en reaktualisering av Sigmund Freud og hans tanker om de ubevisste drifter i litteratur som illustrerer at menneskelig adferd styres like så mye av irrasjonelle som av rasjonelle valg.

Freud satt til side: Kjærlighet og begjær er tidløse tema i litteraturen og for å feire kjærligheten (og dens irregulære bakside) har vi plukket ut noen bøker som vil røske et godt tak i hjerterota di: 

Foto: Aschehoug

Kvinnen skapt av Mannen av Hulda Garborg 

Visste du at Hulda Garborg var en av de første forfatterne i Norge til å sette kvinnelig seksualitet og begjær på kartet? I forlengelse av arbeidet til feministiske tenkere og forfattere som Laura Marholm, Lou-Andreas Salomé og Ellen Key argumenterte hun for kvinners rett til å utfolde seg erotisk like fritt og selvbestemt som menn. 

I Kvinnen skapt av Mannen  møter vi Eva som kommer med intime avsløringer om sitt mislykkede ekteskap og etterfølgende utroskap. Evas refleksjoner rundt kjærlighet og erotikk sjokkerte borgerskapet i sin samtid og byr på flere eksistensielle pisk, selv for en moderne leser. 

 

Kvinnen skapt av Mannen og andre romaner av Hulda Garborg er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider

Hør Hulda Garborg-spesialist, Arnhild Skre, sitt foredrag om Hulda Garborgs forfatterskap her: Arnhild Skre om Hulda Garborg

 

Foto: Flamme Forlag

Kuk og hjarta av Heidi-Anett Haugen 

Heidi-Anett Haugen er både billedkunstner og forfatter, og debuterte som romanforfatter i fjor med den erotiske Kuk og hjarta. Hovedpersonen i romanen er omgitt av feminisme, kunst og falloser, men lar seg drive inn i altoppslukende relasjoner.

 

 

 

Foto: Flamme Forlag

Narrative eller biologiske nødvendigheter av Peder Kjøs 

Hele Norges riks-psykolog Peder Kjøs debuterte i vår som forfatter med  boksingelen Narrative eller biologiske nødvendigheter. Her følger vi en mann og hans vei inn i en utroskapsaffære. Historien rommer ikke bare det seksuelle møtet mellom en kvinne og en mann, men også refleksjoner rundt mannsrollen, begjær og patriarkatets seksuelle krampetrekninger.

Både Kjøs og Haugen forbinder sterkt erotiske skildringer med grunnleggende spørsmål om kjønnsroller, begjær og kjærlighet. Hvem er vi oppe i alt dette, og hva kan litteraturen gi oss som psykologien ikke kan, i forsøket på å forstå oss selv oppe i det drivende erotiske begjæret?

Hør Heidi-Anett Haugen, Peder Kjøs og Solveig Klæbo Reitan i samtale om begjæret i litteraturen her: Kjøs og Haugen: Begjæret i Litteraturen

 

Foto: Pelikanen

Rase av Monika Isakstuen

I Rase er det iøynefallende at det er nettopp en kvinne og mor som raser fra seg og ikler seg en rolle som vanligvis relateres til menn i en familiestruktur. Som epigraf har Rase et sitat av filosofen Jean Jacques Rousseau om den gode mor: «Hvor meget ømhed og omsorg må hun ikke vise for at bevare fællesskabets bånd i hele sin familie! Og endelig må intet av dette være dyd, men tilbøjelighed, ellers vil menneskeslægten snart være udslettet».

I Rase møter vi en kvinne som føler på skammen av å ikke leve opp til samfunnets forventninger til morsrollen. Hun sammenligner det å vise moderlig omsorg med selvutslettelse og hennes erfaringer og observasjoner står i sterk kontrast til den Rousseauske forestilling om morsfiguren som det harmoniserende og stabile elementet i familien. Boken fungerer som en katalysator for tankeprosesser rundt forestillinger om morsrollen i dagens samfunn: Er Rousseaus omsorgsfulle og kjærlige morsfigur fremdeles intakt som forestilling? Og hvem er det i så fall som bærer denne forestillingen videre?

Hør Litteraturhusets kritikerpanel diskutere blant annet Rase i episoden som tar for seg «barsellitteraturen»:  Men er det bra? Litteraturhusets kritiske panel. 01.10.18

Tekst: Andrine Aasen Monsås, programkoordinator ved Litteraturhuset i Trondheim


 

Litteraturhusets podkastarkiv

Fra Litteraturhusets podkastarkiv kan du høre på opptak fra utvalgte møter på Litteraturhuset. Våre podkaster er tilgjengelig via Spotify, iTunes og andre podkastspillere. Søk bare på «Litteraturhuset i Trondheim».

Vil du støtte Litteraturhuset? 

I en vanskelig tid setter vi stor pris på din støtte. Om du ønsker å støtte Litteraturhuset kan du gjøre det via Vipps:  #105581 – Foreningen Litteraturhuset i Trondheim.