ANBEFALT #4 NÅR JERNTEPPET FALLER
Publisert den 23. apr 2020
To av vestens mest fremtredende filosofer på 1700-tallet, Thomas Hobbes og Jean Jacques Rousseau, leverte motstridende svar når det kom til menneskets grunnleggende natur. De utviklet hver sin hypotese om hvordan menneskets tilstand ville sett ut uten samfunnssystemet: For Hobbes fortonet dette seg som «en alles krig mot alle», men Rousseau så for seg den såkalte «naturtilstanden» som et fredelig sted grunnet menneskets medfødte evne til medfølelse og empati. Hvis vi fjerner menneskets privilegier og stripper det ned til bare messingen, hva står vi igjen med da? En barmhjertig samaritan eller et vilt og egosentrisk dyr?
Sannheten om menneskets grunnleggende natur er et utømmelig tema i litteraturen. Her kommer noen anbefalinger som fordyper seg i et av de største mysteriene vi har, mennesket selv.
«Når jernteppet faller. Livets komedie» av Jonas Lie
Når jernteppet faller utformer seg som et slags flerstemt eksperiment: Vi møter et representativt utvalg mennesker med drømmer, mål og problemer som testes mot de ytterste grenser. Handlingen finner sted på et skip, og når en av passasjerene finner en lapp hvor det står at en bombe vil gå av klokken 16:00 bryter panikken løs. Konfrontert med død og undergang lar passasjerene maskene falle en etter en, og sannheten i personene kommer frem. Boken byr ikke bare på sublim dramatikk, men rommer også komiske elementer, patetiske avsløringer og plottwister. En kort, men livlig lesefest!
Podkast: «Maja Lunde og Lars Haltbrekken» + «Maja Lunde: Det utrydningstruede menneskedyret»
Med romanen «Bienes historie» fra 2015 nådde Maja Lunde langt utover våre landegrenser. Det samme gjorde oppfølgeren «Blå» og «Przewalskis hest» som er Lundes nyeste roman. Dette er romaner som aktivt tar tak i virkeligheten og økokrisen. Og selv om det er vekselvis bier, vann og den mongolske urhesten som operer som hovedtemaer i romanene, utgjør undersøkelser av mennesket og menneskets natur bakteppet i bokprosjektet.. Hvordan har vi mennesker påvirket naturen? Hva er forskjellen på mennesker og dyr? Har vi noen mulighet til å rette opp våre feil?
Hør podkasten fra Trondheim Litteraturfest 2018 hvor Maja Lunde og politiker Lars Haltbrekken reflekterer over blant annet romanen “Blå” og fremtidssamfunnet: Maja Lunde og Lars Haltbrekken
Hør også Maja Lunde og kulturjournalist i Adressa Ole Jacob Hoel i samtale om Lundes siste roman «Przewalskis hest»: Maja Lunde: Det utrydningstruede menneskedyret
«Vi er fem» av Matias Faldbakken
I «Vi er fem» ilegges et klassisk motiv en ny drakt når Frankensteins verksted plasseres midt i bygdesamfunnet Råset. Her lever Tormod A4-livet sammen med kona, to barn og etterhvert en hund. Når hunden forsvinner sporløst begynner far å eksperimentere med litt av hvert inne på verkstedet, og resultatet blir en levende leirklump som skaper liv og røre i bygda. Boken er ført i et eksperimentelt språk, som en slags krysning av eventyrstil og muntlig østlandsk, og fortelleren opprettholder en dualitet i skildringen av karakterene som gir dybde til fortellingen. Vi kan le godt av bygdestereotypiene som skildres med humor og ironiske stikk, men konfronteres samtidig av et underliggende mørke i skildringen av de betente familierelasjonene. Dette er en skarp undersøkelse av det uforutsigbare og mørke kreftene i mennesket, et mørke som gradvis konsumerer hele romanuniverset.
Podkast: «Dystopier i litteraturen»
De siste tiårene har vi sett en kraftig fremvekst av litteratur som reflekterer over destruktive tendenser i vår tid: klimakrise, økonomisk krise, internettets allmakt og fremveksten av totalitære regimer. Hva sier dette om vår samtid og hva kan den dystopiske litteraturen bidra med? Er den fremvoksende interessen for dystopisk litteratur et symptom på et samfunn som er i ferd med å gå i stykker? Og hvorfor tiltrekkes vi av det mørke og makabre?
Hør Kaspar Colling Nielsen, Bår Stenvik, Elin Viktoria Unstad og Askild Matre Aasarød samtale om: Dystopier i litteraturen.
«Mysterier» av Knut Hamsun?
I «Mysterier” møter vi Johan Nilsen Nagel som for en kort periode oppholder seg i en norsk kystby. En student har nylig tatt sitt eget liv grunnet ulykkelig kjærlighet og Nagel aner ugler i mosen og bestemmer seg for å starte en slags etterforskningen. Med sin avstikkende gule drakt og merkelige påfunn gir han seg raskt til kjenne i bygda. Nagel vever et nett av historier og løgner som han slipper ut over byens borgere. Han lyver om sin formue, sitt navn og sitt yrke, avkrefter deretter det han har fortalt, for igjen å sverge på at alt er sant. Nagels psykologiske spill blir etterhvert så innviklet at det blir vanskelig å skille løgn fra virkelighet for byens borgere, men også for leseren selv. Det blir etterhvert tydelig at Nagel har andre intensjoner med sin alternative etterforskning og at det største mysteriet i denne fortellingen kanskje er Nagel selv.
Tekst: Andrine Aasen Monsås, programkoordinator ved Litteraturhuset i Trondheim
Litteraturhusets podkastarkiv
Fra Litteraturhusets podkastarkiv kan du høre på opptak fra utvalgte møter på Litteraturhuset. Våre podkaster er tilgjengelig via Spotify, iTunes og andre podkastspillere. Søk bare på «Litteraturhuset i Trondheim».
Vil du støtte Litteraturhuset?
I en vanskelig tid setter vi stor pris på din støtte. Om du ønsker å støtte Litteraturhuset kan du gjøre det via Vipps: #105581 – Foreningen Litteraturhuset i Trondheim.