Å vente på døden – Jostein Gaarder og Johan Mjønes

Å vente på døden – Jostein Gaarder og Johan Mjønes


Jostein Gaarder - Johan Mjønes

Jostein Gaarder og Johan Mjønes kommer til Litteraturhuset for å snakke om det å vente på døden. Begge er aktuelle med romaner med døden som tematikk.

Det er kjipt å dø sier Albert, hovedpersonen i Jostein Gaarders roman Akkurat passe. En liten fortelling om nesten alt. Albert er en ganske vanlig mann. Han er gift med Eirin, trebarnsfar og lektor. Og han har akkurat fått en fatal beskjed av legen sin. Kan han leve videre med beskjeden han har fått? Albert reiser alene til familiehytta. Her gir han seg en tidsfrist på 24 timer til å skrive om sitt eget og konas liv. I løpet av det skjebnesvangre døgnet tar han sitt livs viktigste avgjørelse. Romanen er filosofisk i sin form, i kjent Gaarder-stil, og stiller spørsmål om vår plass i verden, om livet og døden.

I Johan Mjønes sin roman Heim møter vi den gamle mannen Jørgen Heim. Han ligger og dør, alene i en seng på et sykehjem – og handlingen fortelles som en strøm av minner i hovedpersonens sinn. Mens han ligger og venter på å dø glir han inn og ut av tid, og tar leseren med seg tilbake i tid – til livet på familiegården Heim i Trøndelag. Romanen handler om gårdsdrift gjennom flere slektsledd, og om forsoning med livet, akkurat slik det ble.

Jostein Gaarder (f. 1952) slo igjennom som forfatter med Kabalmysteriet (1990). Han har gitt ut en rekke verk, men er mest kjent for romanen Sofies verden (1991), som han fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med. Boka har solgt mellom førti og femti millioner eksemplarer, er oversatt til 63 språk, og var verdens mest solgte roman i 1995.

Johan Mjønes (f. 1976)  er forfatter og skibent, og kommer fra Orkanger. Mjønes debuterte med romanen Terminalhastighet i 2009. I 2010 kom boka OrkangerHeim (2018) er hans fjerde bok.

Samtaleleder er Katrin Glatz Brubakk, psykolog ved NTNU.

Arrangementet har inngang fra Hovedbiblioteket, Kongens gate. Dørene åpner kl. 17.30.

Inngang: 150/75

Foto: Kimm Saatvedt/Niklas Lello

Dato

29. sep 2018

Tid

18.00 - 20.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Kulturtorget

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere