Boklansering: Arild Vange – Uunngåelighetsunnskyldningen

Boklansering: Arild Vange – Uunngåelighetsunnskyldningen


Arild Vange - Andrine Aasen Monsås - Asbjørn Stenmark - Eirik S. Røkkum - Margrethe Aas

Velkommen til feiringen av Arild Vanges nye roman Uunngåelighetsunnskyldningen! Boka følger opp Livet i luftene, som Vange fikk NTNUs litteraturpris for i 2019. Vange leser fra den nye boka og samtaler med Andrine Aasen Monsås. Det blir også opplesninger av Asbjørn Stenmark, Eirik S. Røkkum og Margrethe Aas.

Arild Vange er forfatter og oversetter. Han debuterte i 1990 med en roman og har senere utgitt sju diktbøker og tekst-/billedbøker med billedkunstneren Per Formo og den tyske fotografen Klaus Fröhlich. Vange har dessuten oversatt og gjendiktet en rekke tyskspråklige forfattere, derunder Franz Kafka, Yoko Tawada, Georg Trakl, Anja Utler og Peter Waterhouse.

I Uunngåelighetsunnskyldningen møter vi Sofie Ramm, hovedpersonen i Camilla Colletts roman Amtmandens Døttre fra 1854/55. Sofie studerer Colletts liv og verk. I tillegg er hun spesielt opptatt av to tyske forfattere fra omtrent samme tid, Rahel Levin Varnhagen og Bettina von Arnim. Sofie undersøker hvordan disse forfatterne levde og tenkte i en tid som ikke ville vite av tenkende kvinner.

Andrine Aasen Monsås er programkonsulent og bookingansvarlig på Litteraturhuset i Trondheim. I 2018 skrev hun master om Hulda Garborg.

Asbjørn Stenmark er forfatter, oversetter og lektor. Han debuterte i 2006 med prosaboken Pølsedrømmer og fulgte opp diktsamlingen Bikkjeevangeliet i 2016. Hans hittil siste bok er romanen Krill (2022). I 2019 gjendiktet han et utvalg dikt av den tyske lyrikeren Jan Wagner i Selvportrett med bisverm.

Eirik S. Røkkum debuterte i 2021 med langdiktet Kaskader av okser og aske, som ble nominert til Tarjei Vesaas´ debutantpris. Han har også gjendiktet T. S. Eliots The Waste Land (Det øde landet) til bokmål. Gjendiktningen hans av Eliots Ash-Wednesday kommer i august.

Margrethe Aas debuterte med diktsamlinga Vy i 2015, to år senere kom eim. Parallelt med egne bøker har hun arbeidet med ulike tverrkunstneriske samarbeid, som musikkprosjektet Eit underliggjande landskap drikk av himmelen (2020). Den tredje diktboka hennes, ur mor atter, kom i 2022. Margrethe bor på Fosen og virker også som arkitekt i Trondheim.

Sted: Sellanraa
Tidspunkt: 15. juni kl. 19:00-21:00. Sellanraa holder åpent til 22.
Gratis inngang. Vi ber publikum om å hente ut gratisbilletter via Hoopla.

Foto: Anne Line Bakken

Dato

15. jun 2023

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere