Fartein Horgar: norsk koloni- og slavehistorie

Fartein Horgar: norsk koloni- og slavehistorie


Fartein Horgar

Fartein Horgar kommer til Litteraturhuset for å snakke om sin nye roman Frihetens kjøtere, som er tredje bind i en romanserie om norsk koloni- og slavehistorie.

I 1750 var sukker en luksusvare i Trondheim. Det var penger i søtsakene. Byens «eligerte menn» svingte seg rund, og snart sto Sukkerhuset på Kalvskinnet ferdig. Innen tiåret var omme, hadde de samme eligerte menn opprettet selskapet Den trondhjemske Fart og Handel på de dansk-amerikanske Eilænder, med eget kontor i Christiansted, St. Croix. Dette skapte forandring til det bedre i Trondheim, og på havnen var skip som seilte på Vestindia et vanlig syn.

Fartein Horgars fembinds romanserie om vår hittil ufortalte historien i våre karibiske slavekolonier er fremme ved denne epoken. Pengene flyter i like skamløse strømmer som sukker og rom. Plantasjeeiere og redere tjener jeg rike på produktene som deres «slavegjorte bestand av sorte» produserte.

I sentrum for «Frihetens kjøtere» er to kvinner, den privilegerte husslaven Mihamy, og hennes rebelske datter Petronella. Mihamy har alt en slave kan drømme om. Petronella vil ha mer. Hun vil ha de hvites frihet.

Romanens underliggende tema er fremveksten av en klasse frie fargete, tidligere slaver som har fått, arvet eller kjøpt seg selv. Disse representerer en trussel mot samfunnets orden. Beretningen om denne brytningstiden frem mot forbudet mot slavehandel, i 1803, fortelles gjennom de to kvinneskjebnene.

Seriens to første bind, «Paradisets elendige» (2016) og «I slaktemåneden» (2017) er møtt med strålende kritikker i Norge og Danmark, i Norge også med indignasjon over at det rippes opp i denne historien.

Fartein Horgar (f. 1955) er forfatter og oversetter. Han er født i Bergen som tredjegenerasjons misjonærbarn og oppvokst på Madagaskar. Horgar debuterte som lyriker i 1980, og har siden det gitt ut både diktsamlinger, barnebøker, romaner og sakprosa.

Inngang: 100/75

Forfatterportrett: Niklas Lello

Dato

17. sep 2018

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere