Boklansering: Gutten på stranden – historien om Alan Kurdi

Boklansering: Gutten på stranden – historien om Alan Kurdi


Tima Kurdi - Kristina Quintano

En samtale mellom Tima Kurdi og Kristina Quintano, om et Syria som forfalt og vårt svik mot mennesker på flukt.

Gutten på stranden er historien bak et av verdens mest ikoniske bilder. Nå, seks år etter hendelsen som vekket verden, lanseres boken på norsk.

2. september 2015 vekkes verden til bildet av den to år gamle gutten Alan Kurdi som ligger med hodet ned i sanden på en strand i Tyrkia. Bildet av den lille, syriske gutten i rød T-skjorte og svarte sko gikk verden rundt, og i løpet av de nærmeste dagene kunne man lese 53000 tweets i timen om gutten på stranden.

Men Alan lå ikke alene på stranden den morgenen i Bodrum. Også moren Rehanna og den fire år gamle broren, Ghalib, druknet da glassfiberbåten de satt i, gikk rundt.

For pappa Abdullah og tante Tima var dette slutten på verden slik de kjente den, for den vestlige verden var det begynnelsen på flyktningkrisen.

«Allah hatt alnoor ´ala Alan. Gud har kastet lys over Alan. Dette bildet må få verden til å våkne. Mennesker må slutte å drukne», sier Abdullah Kurdi bare timer etter at familien hans har druknet. Og verden våkner.

Gutten på stranden er en vakker fortelling om en barndom i Syria. Fra det sjasminduftende nabolaget i Damaskus før krigen begynte og de krigsherjede gatene i Aleppo, til flyktningleirer i Europa og de frodige forstedene i Vancouver, er Gutten på stranden en families fortelling om kjærlighet og tap og om den iherdige jakten på en trygg havn mens en ødeleggende krig raser.

Tima Kurdi er født og oppvokst i Damaskus i Syria. Hennes bror, Abdullah, mistet sin kone Rehanna og deres to barn, Ghalib og Alan Kurdi, da de for tredje gang forsøkte å krysse Middelhavet mellom Tyrkia og Hellas. Gjennom samtaler med Abdullah har Tima skrevet boken om sine to nevøer og svigerinne som druknet.

Kristina Quintano er forfatter, journalist og menneskerettighetsforkjemper. Hun driver til daglig bloggen Budbringeren fra Helvete hvor hun oppdaterer oss på hvor mange som har druknet i Middelhavet og dokumenterer hvordan vi svikter våre medmennesker på flukt. Facebooksiden har et snitt på 100.000 visninger om dagen. I oktober lanserer hun sin egen bok Budbringeren fra Helvete – 20 år med vitnesbyrd fra Middelhavet.

Gutten på stranden er oversatt av Ragnhild Aasland Sekne, med nyskrevet etterord av Kristina Quintano.

Kristina Quintano er fysisk til stede på arrangementet og samtaler med Tima Kurdi på link fra Tyrkia.

Det blir boksalg under arrangementet.

Sted: Sellanraa

Gratis inngang. På grunn av smittevernhensyn er det begrenset med plasser. Vi ber publikum om å ta ut gratisbilletter via Hoopla. Lenke til billetter her.

Bokomslag: Espenart, foto av Tima Kurdi: Maxine Bulloch, foto av Kristina Quintano: Bendik Østbye Johannessen

Sagt om boken:

‘Fotografiet av lille Alan Kurdis kropp med ansiktet ned i sanden gjorde et uutslettelig inntrykk. Like opprevet og beveget ble jeg da jeg leste denne boken.’
Khaled Hosseini, NYT bestselgende forfatter av Drageløperen

«Timas fortelling tilfører et av de sterkeste fotografiene i vår tid lag på lag av skjønnhet. Denne boken er en gave. Og vi er heldige som får ta den imot.»
Rupi Kaur, NYT bestselgende forfatter av Melk og honning

«Dette er en velskrevet og opprivende politisk memoar — en kvinnes gripende og tydelige minnetale for en nevø som fortjente så mye mer enn å bli kjent som ‘gutten på stranden’» —The Washington Post

Migrasjonslitteraturuka 2021 arrangeres av Litteratur for inkludering – Litteraturhuset i Trondheim, i samarbeid med Trondheim friby, Hanna Musiol, Associate Professor of English, Department of Language and Literature, NTNU’s research project TransLit: Sustainable Ethics, Affects, and Pedagogies led by Associate Professor of Literature in English, Libe García Zarranz and Stella Mililli’s project (YA Refugee Literature: Developing Sustainable Literacy in the EFL Classroom at NTNU).

Dato

8. sep 2021

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere