Boklansering: I skyggen mellom trærne – om krig og ansvar

Boklansering: I skyggen mellom trærne – om krig og ansvar


Torgeir E. Sæveraas - Anette Storeide

Torgeir E. Sæveraas kommer til Litteraturhuset i Trondheim for å snakke om sin nye bok I skyggen mellom trærne – om krig og ansvar.

Under den tyske okkupasjonen av Norge ble i alt 773 norske jøder deportert til tyske konsentrasjonsleirer. For militærhistoriker Torgeir E. Sæveraas kom det som et sjokk da han oppdaget at grandonkelen John Ekerholt hadde vært avdelingsleder i Statspolitiet og ledet jødeaksjonen i Stavanger.

Oppdagelsen av grandonkelens rolle under krigen fikk Sæveraas til å skrive boka I skyggen mellom trærne – om krig og ansvar. Boka diskuterer skyld og ansvar knyttet til Holocaust i Norge, og Sæveraas har blant annet prøvd å finne svaret på hvem som tok initiativet til jødeaksjonene i Norge. Han kombinerer det faglige aspektet med en mer personlig utforskning av sin egen families historie under krigen.

I høst har det stormet omkring forfatter Marte Michelet og hennes bok om hjemmefronten og jødeforfølgelsene under andre verdenskrig, en debatt Sæveraas har fulgt med stor interesse og også vært deltaker i.

Vi møter Sæveraas i samtale med Anette Storeide, førsteamanuensis i europeisk kulturhistorie ved NTNU og forfatter av bøkene Tidsvitner (2006) og Arven etter Hitler (2010).

Torgeir E. Sæveraas (f. 1976) er historiker og arbeider som forsker ved Forsvarets høgskole. Foruten en rekke faglige arbeider om blant annet krigs- og militærhistorie har han skrevet romanen Stridsrasjoner (2009).

Inngang: 100/50

Foto: Spartacus Forlag

Dato

22. jan 2019

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere