Boklansering: Martin Wåhlberg – Urett. Et essay om overgrep, en opera og teoriene fra Paris

Boklansering: Martin Wåhlberg – Urett. Et essay om overgrep, en opera og teoriene fra Paris


Martin Wåhlberg

To bøker slo ned som lynnedslag i Frankrike i 2020 og 2021: Vanessa Springoras Samtykket og Camille Kouchners Den store familien. Her kommer det frem hvordan ungdommer helt ned i fjorten-årsalderen ble utnyttet av franske forfattere og politikere i Paris på 1980- og 1990-tallet. Vi ser det samme mønsteret overalt, i stormen av saker om krenkelser av unge i politikk, litteratur, musikkliv, showbiz og i Linn Ullmanns Jente 1983. Men hva var det egentlig som skjedde i Paris?

I boka «Urett. Et essay om overgrep, en opera og teoriene fra Paris» tar Martin Wåhlberg oss med på en ferd gjennom byens gater, amerikanske campuser, revolusjonens Bastille og Don Giovannis forførerkollegaer, til bølgen av ny teoretisk tenkning som flommet inn over amerikanske og europeiske universiteter etter 1968. I sentrum står fortellingen om Ridder Blåskjegg, som ikke tålte at hans unge utkårede søkte kunnskap på egen hånd. Dette er historien om hvordan intellektuelle miljøer i Frankrike bygde opp et helt eget syn på unges seksualitet og om eldres tilgang til yngre. Det er historien om Paris, og om teorier om mennesket og litteraturen som har fått enorm innflytelse i vår tid. Men det er også historien om hvordan tre bøker fra 2020 og 2021 fornyer vår tids litteratur.

Fredag 7. oktober blir det lansering av boka «Urett. Et essay om overgrep, en opera og teoriene fra Paris» og foredrag med Martin Wåhlberg.

Martin Wåhlberg er professor i litteratur ved NTNU. Han disputerte i 2011 ved NTNU med avhandlingen «La scène de musique dans le roman du dix-huitième siècle», som tar for seg musikkens betydning i 1700-tallets romaner i Frankrike. Han har tidligere skrevet Roussau. Opplysningens sorte får (2011).

Sted: Sellanraa
Tidspunkt: 18-20. Dørene åpner kl. 17.30.
Inngang: 50,-

Foto: Humanist Forlag

Dato

7. okt 2022

Tid

18.00 - 20.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere