Carmona-Alvarez, Grytten, Loe og Kriznik

Carmona-Alvarez, Grytten, Loe og Kriznik


Pedro Carmona-Alvarez - Frode Grytten - Erlend Loe - Heidi Marie Kriznik

Denne kvelden byr vi på et spesialsydd program med flotte gjester. Arrangementet skjer i samarbeid med Den norske Forfatterforening i anledning at det i år er 125 år siden DnF ble stiftet.

Frode Grytten og Pedro Carmona Alvarez har, med sine rike og varierte forfatterskap bak seg, fått i oppdrag å komponere en forestilling med deres etter hvert velkjente merke, der musikk, poesi og underfundig humor turneres lekent. De to har samarbeidet før på musikk- og litteraturscener i Norge, blant annet med forestillingen Nebraska/Norge og Fra Odda til Chile.

Nyskrevet er også det påfølgende essayet, framført av Erlend Loe, der temaet er forfatterrollen i Norge i dag og skjønnlitteraturens betydning. Vi møter også Loe i samtale med lederen i Den norske Forfatterforening, Heidi Marie Kriznik. De vil samtale om forfatterskap og kulturpolitikk. Solidaritet og kollektive løsninger som grunnlag for forfatternes muligheter til å skrive og utgi sine tekster vil stå sentralt, samt skjønnlitteraturens betydning i dagens kultur.

Pedro Carmona-Alvarez er født i 1972 i Chile. Familien flyktet til Argentina på grunn av farens politiske virksomhet for siden å reise til Norge og bosette seg utenfor Oslo. Nå er Pedro Carmona-Alvarez bosatt i Suldal. Debutsamlingen Helter (1997) var et vitalt tilskudd til norsk poesi, preget av forfatterens bakgrunn fra to ulike kulturer. Carmona-Alvarez har siden utgitt ytterligere to diktsamlinger, tre romaner og en essaysamling. Han har vært elev ved Skrivekunstakademiet i Hordaland og arbeider ved siden av egen skriving med gjendikning. I tillegg har han vært redaktør for Cappelen Damms debutantantologi Signaler og for Verden finnes ikke på kartet, en antologi med gjendiktninger av internasjonal samtidspoesi (sammen med Gunnar Wærness). Carmona-Alvarez har mottatt en rekke priser, blant dem P2-lytternes romanpris 2012 for romanen Og været skiftet og det ble sommer og så videre. Videre og han med i flere band, som Sister Sonny, hvor han skriver tekster, synger og spiller flere instrumenter.

Frode Grytten er født i 1960 i Odda. Han er blant landets mest markante novelleforfattere i Norge, men har også gjort det stort innenfor andre sjangre. Gjennombruddet fikk han med romanen Bikubesong i 1999. Grytten debuterte i 1983, og har siden skrevet romanar, noveller, barnebøker og lyrikk. Grytten har lang fartstid som essayist og journalist, bl.a. som reporter for Bergens Tidende. Han har undervist i reportasjeskriving ved universitet, høgskoler og i de fleste store av landets redaksjoner, og ble i 2003 tildelt Norsk språkpris for sitt journalistiske arbeid. Frode Grytten har mottatt flere priser, blant dem Brageprisen for Bikubesong i 1999 og tildelt Rivertonprisen for kriminalromanen Flytande bjørn i 2005, samt nominasjon til Nordisk Råds litteraturpris. Grytten bor i Bergen.

Erlend Loe er født i Trondheim i 1969Han debuterte med romanen Tatt av kvinnen i 1993 og har et suksessrikt forfatterskap for voksne og barn, der bøkene om truckføreren Kurt er helt sentrale. Romaner som Naiv. Super og Doppler, samt dokumentaren L, har satt preg på en hel generasjon og høstet stor anerkjennelse nasjonalt og internasjonalt – noe som gjenspeiles i de mange litterære prisene han har mottatt. I tillegg har Erlend Loe skrevet flere filmmanus og jobbet som filmanmelder, samt gjendiktet de amerikanske poetene Hal Sirowitz og Adam Mansbach til norsk.

Heidi Marie Kriznik er født i 1970. Hun vokste opp i Vestby og debuterte i 2002 med romanen Applaus, som hun mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for. I 2007 kom romanen Borte en vinter, som ble nominert til flere priser og som hun ble tildelt Bohandelens forfatterstipend for. I 2009 mottok Kriznik Språklig samlings litteraturpris for sitt forfatterskap. Kriznik er også essayist og spaltist, og holder skrivekurs for barn, ungdom og voksne. I mars 2017 ble hun valgt til leder i Den norske Forfatterforening.

Velkommen!

Arrangementet har inngang fra Hovedbiblioteket, Kongens gate. Dørene åpner kl. 18.30.

Inngang: 150/100

Foto: Fredrik Arff/Hans Jørgen Brun/Eva Lene Gilje Østensen/Espen Tollefsen

Dato

10. sep 2018

Tid

19.00 - 20.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Kulturtorget

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere