Essay i kunst og litteratur – Samtale med Tor Eystein Øverås

Essay i kunst og litteratur – Samtale med Tor Eystein Øverås


Tor Eystein Øverås - Carl Martin Faurby

Kunsthall Trondheim og Litteraturhuset i Trondheim inviterer forfatter og essayekspert Tor Eystein Øverås til at gå i dybden med essaykunstens historie, form og metode i forbindelse med Lisa Tans soloutstilling “Notes From Underground” på Kunsthall Trondheim. I samtale med kunsthallens programkurator Carl Martin Faurby, vil Øverås diskutere essayformen som en kunstnerisk praksis både i kunsten og litteraturen.

Tor Eystein Øverås (f. 1968) er en norsk forfatter, kritiker og essayist. I sine fire siste bøker har han utforsket det personlige litterære essayet som sjanger: “Til: En litterær reise” fra 2005 vant Havmannprisen. Med “Livet! Litteraturen!” (2009) ble han “Årets kritiker” hos Norsk Litteraturkritikerlag. Essay-samlingen “I dette landskap” (2012) ble nominert til Brageprisen. Hans siste utgivelse er “Hva er et essay?” (2014). Øverås bor i Trondheim og Berlin.

Utstillingen vil være åpen, og det er ordinær inngang (100,-/50,-).

Velkommen!

OM UTSTILLINGEN
Lisa Tans soloutstilling “Notes From Underground” består av tre filmer, hver med en kvinnelig forfatter som midtpunkt (Susan Sontag, Virginia Woolf og Clarice Lispector), og to installasjoner. Til sammen med de tidligere installasjonene, “Moving a Mountain” (2008) og “National Geographic” (2009), avdekker filmene en felles tanketråd som uttrykker kunstnerens interesse i grensetilstander, det mellomværende.

I en tekst om filmen “Waves” forteller Lisa Tan oss hvordan hun «løsner grepet». Hun beskriver filmen som at den «ikke har et spesielt opphav, men består av krysningspunkter og skygger», og taler om sitt sterke ønske om grenseløs bevegelse – å følge en rytme i stedet for et handlingsløp. Denne tankegangen minner om Virginia Woolfs intensjoner for romanen “Bølgene” – en tekst som er i kontinuerlig bevegelse, og som på bokens sider ser ut til å ha stoppet opp et øyeblikk samtidig som den åpner for nye sammensetninger av ord og bilder.

Man kan si noe lignende om Lisa Tans filmer “Sunsets” (2012), “Notes From Underground” (2013) og “Waves” (2014). Selv om de er presist redigert, innehar de en flytende egenskap – noe ustabilt og åpent. Styrt av strømmer og understrømmer, er de stadig unnvikende – temaer, historier og minner flyter opp til overflaten, for så å synke ned i dypet igjen.

Dato

15. nov 2017

Tid

18.30 - 20.30

Sted

Kunsthall Trondheim

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere