Frankrike etter terroren

Frankrike etter terroren


Vibeke Knoop Rachline

Foredrag – Frankrike etter terroren sett fra et jødisk perspektiv.

Foredrag ved den norske forfatteren og mangeårige korrespondent i Paris, Vibeke Knoop Rachline.

Etter de mange terrorangrepene i Frankrike siden angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo i 2015, har antisemittismen økt betraktelig i Frankrike. Spesielt er det merkbart i enkelte forsteder rundt Paris der jødiske innbyggere har blitt truet og angrepet. Flere titalls tusen jøder herfra har flyttet internt, innen Frankrikes grenser. Mange til andre bydeler i Paris, der de kan føle seg trygge. Oftest flytter de fra en belastet forstad til Paris. Mange forlater hjemmene sine der omgivelsene begynte å bli truende for dem, før en eventuell voldshandling.

I en artikkel av Vibeke Knoop Rachline kommer det frem at 60 000 av de 350 000 jødene i Paris og omegn har flyttet i de ti siste årene. – Antisemittismen har eksplodert i Frankrike de siste 10-15 årene. Bare i løpet av i fjor økte den med 74 prosent, ifølge innenriksdepartementet, skriver Vibeke Knoop Rachline i en artikkel i Agenda Magasin. I år kommer hun ut med boka «Den tiende terroristen» om terroren i Frankrike.

I foredraget får vi høre mer om de antijødiske angrepene, årsaken til at dette skjer og hvem står bak bølgen av antisemittisme i Frankrike.

Vibeke Knopp Rachline er frilansjournalist i Paris med lang fartstid og har skrevet for Dagbladet, Aftenposten, RadioNorge og franske medier. Vibeke har vært bosatt i Paris siden 1974, men med regelmessige opphold i Norge. Bilateral spesialist på Norge/Frankrike, men med mange oppdrag i andre EU-land og Afrika.

Hun har skrevet fem sakprosabøker, den siste på fransk: “Les Norvégiens” (Nordmenn) i 2015. Vibeke Knoop Rachline er utdannet ved Sorbonne universitet i Paris, i språk, jus og sosialøkonomi.

Sted: Synagogen i Trondheim, Arkitekt Christies gate 1 B

Inngang: 90,-

Dato

1. sep 2019

Tid

16.45 - 17.45

Sted

Synagogen i Trondheim

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere