Helene Uri: Han, hun hen – språk og makt

Helene Uri: Han, hun hen – språk og makt


Helene Uri

Mange hverdagsord har vært med oss i hundrevis av år og er dermed broer tilbake til et samfunn og en levemåte som vi har forlatt. Men holdningene til kvinners seksuelle «renhet» gjenfinnes i et ord som jomfruhinne. At det er mannen som naturligvis har de ledende stillingene, ser vi i ordet formann og i behovet for å spesifisere kjønnet hvis det ikke er en mann som er direktør, men en kvinnelig direktør. Det er lett å ty til ordet gjerningsmann, som om kvinner er hevet over kriminell atferd.

Vi oppnår ikke likestilling mellom kjønnene ved å erstatte talsmann med det kjønnsnøytrale talsperson. Ord alene er ikke tilstrekkelig. Men flunkende nye ord kan gjøre susen: Da helsesøster i 2018 skiftet navn til helsesykepleier, steg antallet mannlige søkere. Ord påvirker oss, og hvilke ord vi bruker, er langt fra likegyldig.

Helene Uri er forfatter og språkviter. Hun har skrevet rundt 40 bøker, både romaner og faglitteratur, er oversatt til 20 språk og har vunnet flere priser, blant annet Brageprisen.

Foredraget tar utgangspunkt i hennes siste bok: Han, hun og hen (2022).

Sted: Kulturtorget, Trondheim folkebibliotek
Tidspunkt: 19:00-21:00. Sellanraa holder åpent til 22.
Inngang: 200/150

Foto: Julie Pike

Dato

22. mai 2023

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Kulturtorget

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere