Hvorfor er markedsverdien på kvinnelige idrettsprestasjoner mye lavere enn for menn – og er forskjellene hugget i stein?

Hvorfor er markedsverdien på kvinnelige idrettsprestasjoner mye lavere enn for menn – og er forskjellene hugget i stein?


Jorid Hovden - Bjørn Taalesen - Cornel Nesseler - Harry Arne Solberg

Tallene viser at markedet verdsetter de mannlige idrettsprestasjonene mye høyere enn de kvinnelige  – både internasjonalt og nasjonalt.

  • På Forbes sin liste over de 100 best betalte idrettsutøvere finner vi to kvinner, på hhv 29. og 31. plass.
  • Den totale premiepotten for de to siste VM i fotball var på 3,5 milliarder kroner for menn, og 260 millioner for kvinner.
  • Verdens best betalte mannlige fotballspiller, Cristiano Ronaldo, har en årslønn på 420 millioner kroner, mens den beste betalte kvinnelige spilleren, Ada Hegerberg, tjener 4 millioner.
  • En mann på det norske fotballandslaget tjener i snitt 6,4 millioner mer i året enn en kvinne på fotballandslaget
  • 77% av spillerne i Toppserien (fotball) tjener mindre enn 100.000 kroner
  • En mann på håndballandslaget tjener i snitt 500.000 mer i året enn en kvinne på håndballandslaget
  • En mann på langrennslandslaget tjener i snitt 400.000 mer i året enn en kvinne på langrennslandslaget

Hva er årsakene til disse forskjellene? Er de hugget i stein – eller er de mulig å endre? Hvilke virkemidler kan i så fall brukes?

Dette er temaene som vil bli behandlet på møtet på Litteraturhuset.

Deltakere er Jorid Hovden, professor ved NTNU. Hun har drevet forskning om kjønn, ulikhet og makt i idrettsorganisasjoner i over 30 år. Noen av prosjektene har handlet om fotball og da særlig kvinnefotballens status. Hun har studert kjønnspolitiske strategier både i fotball og i andre idretter og vist hvordan verdien av kjønn på eksplisitte og implisitte måter forhandles og begrunnes i ulike idrettskontekster

Bjørn Taalesen, sportssjef i TV 2 fra 1995 til 2015, og seinere rettighetssjef fram til han gikk av som førtidspensjonist i 2018. Han er nå ansvarlig redaktør for den nye nettavisen Mitt Kongsvinger fra oktober 2020. Også medeier i selskapet BMN Sports som selger TV-rettigheter og utvikler sportseventer.

Cornel Nesseler, post-doc ved NTNU Handelshøyskolen. Han har forsket på diskriminering innen idrettssektoren. I analysene har han brukt eksperimentelle metoder, bl.a. til å forstå hvorfor folk foretrekker mannlige fotballkamper.

Harry Arne Solberg, professor i sportsøkonomi ved NTNU Handelshøyskolen, vil lede samtalen mellom de tre.

Sted: Sellanraa

Inngang: 50,-

Arrangementet strømmes også digitalt fra Litteraturhusets Facebook-side.

På grunn av smittevernhensyn er det begrenset med plasser til det fysiske arrangementet. Vi ber publikum om å forhåndskjøpe billetter.

Les om Litteraturhusets rutiner for godt smittevern her: https://litteraturhusetitrondheim.no/info-vedr…/

Foto: By Ecthelioniii – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9926906

Dato

30. aug 2021

Tid

19.30 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere