Jan-Erik Smilden: Fra Osman til Ivan

Jan-Erik Smilden: Fra Osman til Ivan


Jan-Erik Smilden

Denne kvelden får vi besøk av Jan-Erik Smilden, som er aktuell med boka En kort introduksjon til Det osmanske riket. Han vil blant annet trekke historiske paralleller mellom den pågående krigen i Ukraina og russisk ekspansjon rundt Svartehavet på 1770-tallet.

Det osmanske riket er forløperen til dagens Tyrkia. I nesten 700 år regjerte osmanerne store deler av Europa. Fra rundt år 1300, til rikets fall i 1922, var Det osmanske riket en enorm stormakt. På sitt største, rundt år 1600, omfattet Det osmanske riket blant annet Anatolia, Midtøsten, deler av Nord-Afrika, store deler av Sørøst-Europa og Kaukasus.

Opp gjennom historien har folk i Vest-Europa assosiert Det osmanske riket med blodtørstige sultaner, konkubiner og harem, barbari, muslimsk fanatisme og lokale herskere som utbyttet sine undersåtter. Smilden nyanserer dette bildet av osmanene, og forteller blant annet historien om hvordan den osmanske sultan Bayezit 2 ga kollektivt asyl til jødene som ble kastet ut fra Spania av katolikkene i 1492, akkurat som EU har gjort når det gjelder ukrainere som har flyktet fra Vladimir Putins invasjonsstyrker.

Jan-Erik Smilden er journalist og historiker. Han har jobbet som utenriksreporter og kommentator i Dagbladet i hele sitt voksne liv, med Midtøsten som sitt viktigste fagområde.

Sted: Sellanraa
Tidspunkt: 19:30-21:00. DSellanraa har åpent fra kl. 18.
Inngang: 100/50

Dato

26. okt 2022

Tid

19.30 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere