Kattalektoren som ville kartlegge hele Norge

Kattalektoren som ville kartlegge hele Norge


Thomas Reinertsen Berg

Boklansering:
I anledning utgivelsen av boken «Verdensteater – Historien om kart» kommer forfatter Thomas Reinertsen Berg til Litteraturhuset.

Han kommer til å fortelle historier fra Trondheim, nærmere bestemt om Melchior Ramus, lektor på Katta, som på slutten av 1600-tallet fikk støtte av kongen i København til å kartlegge hele Norge. For å dekke utgiftene, fikk han inntekter fra Stjørdalen fogderi. Dessverre døde Ramus før han ble ferdig, men han etterlot seg mange flotte skisser, deriblant et så godt som ferdig kart over Trondheim amt.

Hundre år senere ble første del av den moderne kartleggingen av Norge avsluttet i Trondheim og ved Stener skanse i Verdalen. Da hadde de arbeidet seg nordover fra Kongsvinger for å dekke grenseområdene i tilfelle krig med Sverige. Deretter lagde en nullmeridian gjennom Nidarosdomen for å begynne på kystkartleggingen av Sør-Norge. Da begynte de i Trondheim og arbeidet seg utover Trondheimsfjorden, og deretter sørover mot Kristiansund, Bergen, Kristiansand, Oslo og Svinesund.

Thomas Reinertsen Berg er forfatter og journalist i Morgenbladet.

Inngang: 50,-

Dato

4. des 2017

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere