Kjell Askildsen – antydningens mester

Kjell Askildsen – antydningens mester


Torstein Andersen

Bli med skuespiller Torstein Andersen på en reise i Kjell Askildsen sitt litterære univers!

Kjell Askildsen (1929- 2021) regnes som en av de største skjønnlitterære forfatterne i norsk etterkrigslitteratur. I bøkene skildrer han menneskets ensomhet, med en gjennomgående avidyllisering av det etablerte familielivet. Han er det usagte og antydningens kunstner, språket er knapt i stilen og uten metaforer og symboler. Mange beskriver ham som lik Hemingway i stilen, mens innholdet gjerne blir sammenlignet med Beckett, Kafka og Camus. Selv tok han avstand fra merkelappen «minimalistisk forfatter», og mente i stedet at han skrev fortetta og konsentrert – uten overflødige ord.

Askildsen var en kresen forfatter, med en relativt liten, men mektig produksjon. Han debuterte som forfatter i 1953 med novellesamlinga Heretter følger jeg deg helt hjem, ei bok som vakte mye oppmerksomhet på grunn av skildringene av ung seksualitet. Han fikk sitt første litterære gjennombrudd mot slutten av 60-årene, med novellesamlinga Kulisser og romanen Omgivelser. Etter å ha gitt ut flere romaner, vendte han på 80- og 90-tallet tilbake til novella som sjanger. I 1983 kom novellesamlinga Thomas F’s siste nedtegnelser til allmenheten, i 1991 ga han ut Et stort øde landskap og i 1996 kom Hundene i Tessaloniki.

To ganger mottok han Kritikerprisen, for Thomas F’s siste nedtegnelser til almenheten i 1983 og for Et stort øde landskap i 1991. I 2009 ble Askildsen tildelt Svenska Akademiens nordiske pris. Han har også vunnet Aschehougprisen, Doblougprisen og Brages hederspris. Sommeren 2006 kåret Dagbladet Thomas F’s siste nedtegnelser til almenheten til den beste norske skjønnlitterære boka de siste 25 årene

Sted: Sellanraa
Tidspunkt: 19:30-21:00. Dørene åpner kl. 19.
Inngang: 100/75

Foto: Nils Petter Lotherington

Dato

22. apr 2022

Tid

19.30 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere