Kosmisk kaos – en science fiction mikrofestival

Kosmisk kaos – en science fiction mikrofestival


Sigbjørn Skåden - Joanna Rzadkowska - Åsmund Forfang - Kristin Ribe - Rannveig Fern Leite Molven - Bjørn Vatne - Martin Ingebrigtsen - Ranja Bojer

Hvorfor trur alle at verden kommer til å gå til helvete? Dette er et av spørsmålene vi skal stille norske science fiction-forfattere under mikrofestivalen «Kosmisk kaos». Denne kvelden ønsker vi velkommen til dommedagsprofetier og alternative samfunn, og byr på samtaler og opplesninger fra norske forfattere som arbeider med science fiction på forskjellige måter. Utgangspunktet for kvelden er antologien En strek gjennom tyngdekraften (SolumBokvennen, 2022), hvor både nye norske stemmer og etablerte navn fikk i oppgave å skrive science fiction på norsk.

Ønsker du å bli bedre kjent med den populære sjangeren, hva den kan romme og hva den ekskluderer, hvordan politikk, åpenhet, demokrati og samfunn kan tenkes i framtida vår, er dette kvelden for deg. Festivalen vil berøre temaer som dommedagstanker, sjangerdefinisjoner, urfolk- og afrofuturisme, alternative samfunn, kolonialisering og teknologiforherligelse, for å nevne noe. Kan science fiction være til trøst i vanskelige tider? Velkommen til en kveld med kosmisk kaos og god litteratur!

Program

19:00: Hva er det vi snakker om?
Sigbjørn Skåden møter Joanna Rzadkowska til samtale om sjangerdefinisjoner, urfolk- og afrofuturisme, klasseperspektiv og alternative framtidige samfunn.

20:00: Kosmiske smuler
Åsmund Forfang leser fra Bilen med det store hjertet (1972)
Kristin Ribe leser fra Aktivasjon. Handlekraftig vital ENERGI i håp om å få til et møte med ALIENS (2021)
Rannveig Fern Leite Molven leser fra sitt bidrag i En strek gjennom tyngdekraften

21:00 Hvorfor går det til helvete?
Bjørn Vatne og Joanna Rzadkowska møter Martin Ingebrigtsen til samtale om hvorfor undergrunnstankene ser ut som de gjør, hvordan man tilnærmer seg sjangeren som forfatter og setter grenser for egen fantasi, og om hvorvidt science fiction kan være til trøst.

Fra kl. 22 blir det etterfest! DJ og forfatter Ranja Bojer spinner plater inn i de seine nattetimer, med ekstra fokus på rytmer som gir smak av framtid.

«Kosmisk kaos» arrangeres av Norsk Forfattersentrum Midt-Norge og Litteraturhuset i Trondheim.

Sted: DIGS
Tidspunkt: 19:00-22:00. Dørene åpner kl. 18:30.
Inngang: 150/100

Photo by NASA on Unsplash

Dato

19. nov 2022

Tid

19.00 - 22.00

Sted

DIGS

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere