Lansering av boken «Kunstsentrenes vekselstrøm»

Lansering av boken «Kunstsentrenes vekselstrøm»


Marit Flåtter - Maria Veie Sandvik - Geir Bergersen Huse - Hanne Hammer Stien - Ingrid Blekastad - Runa Vethal Stølen - Geir Egil Bergjord

Kunstsentrene i Norge (KiN) inviterer til panelsamtale og nasjonal lansering av den nye boka «Kunstsentrenes vekselstrøm» i samarbeid med fagredaktør Marit Flåtter og Museumsforlaget.

Antologien «Kunstsentrenes vekselstrøm» er et innlegg i debatten om kunstsentrenes fremtid. Bidragsyterne drøfter temaer som kunstnerstyring, maktfordeling og ytringsfrihet. Hva betyr det for publikum at det finnes kunstnerstyrte arenaer over hele landet? Ligger det viktige premisser for kunstforståelse i den kunstnerstyrte modellen? Eller motsatt, står den i veien for faglig utvikling og profesjonalisering?
De tre første kunstsentrene ble etablert i Bergen, Trondheim og Stavanger i 1976. I dag eksisterer det 15 kunstsentre, fra Sámi Dáiddaguovddáš i Karasjok nord til Agder kunstsenter i Kristiansand sør. Hvilken betydning har de kunstnerstyrte sentrene for et levende kunstliv med produksjons- og visningsmuligheter?

PANELSAMTALE
Moderator: Maria Veie Sandvik, forlagsredaktør i Museumsforlaget
Panel: Geir Bergersen Huse (forfatter), Hanne Hammer Stien (forfatter), Ingrid Blekastad (leder Kunstbanken senter for samtidskunst), Runa Vethal Stølen (styreleder Norske Kunsthåndverkere) og Geir Egil Bergjord (styreleder Norske Billedkunstnere).

KiN har invitert to kunstnere som representerer hver sin kunstnerorganisasjon, en leder av et kunstsenter og to av forfatterne til å delta i en panelsamtale. Samtalen tar utgangspunkt i artiklene som er skrevet av førsteamanuensis i kunsthistorie, Hanne Hammer Stien og førsteamanuensis i sosiologi Merete Jonvik, og nyhetsredaktør Geir Bergersen Huse. Stien og Jonviks bidrag, den vitenskapelige artikkelen «Kulturelle pulspunkt. Kunstsentrenes roller og virkninger i den norske kunstøkologien» tar utgangspunkt i at kunstsentrene ble opprettet som et indirekte barn av Kunstneraksjon-74, mens Huse i artikkelen «Den tilfredse rebellen» drøfter hvordan kunstsentrene arbeider opp mot publikum basert på fersk statistikk. Han skriver at «kunstsentrene ble født gjennom protest, men at både sentrene og prosjektet i dag fremstår som litt satte, kanskje retningsløse.» Hva tenker du? Vi ser frem til en engasjerende samtale om kunstsentrenes mandat og karakteristisk trekk – om kunstnerstyring, utstillingsproduksjon og publikumsarbeid fra kyst til kyst!

Kunstsentrenes vekselstrøm har bidrag fra Märit Aronsson-Towler, Joachim Friis, André Gali, Mina S. Haufmann, Geir Bergersen Huse, Merete Jonvik og Hanne Hammer Stien, Sissel Lillebostad, Mari Opsahl, Eivind Slettemeås, Stephanie Serrano Sundby, Hilde Sørstrøm og Synnøve Vik. Boka er realisert på oppdrag av Kunstsentrene i Norge (KIN) med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord og Norsk kulturråd og gis ut av Museumsforlaget.

Salg av signerte bøker til spesialpris. Velkommen!
NB. Påmelding via Hoopla. Gratis inngang.
Sted: Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek. Hovedinngang fra Kongensgate 1. Rådhussalen er i 2. etg. opp trappen rett innenfor inngangen.
Tidspunkt: 13:00-15:00.

Mer info om boka: https://museumsforlaget.no/…/kunstsentrenes-vekselstrom/

Dato

21. mar 2023

Tid

13.00 - 15.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Rådhussalen

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere