Latin-Amerika under lupen: Kvinnedrap + litterær samtale med Selva Almada

Latin-Amerika under lupen: Kvinnedrap + litterær samtale med Selva Almada


Selva Almada - Lina Álvarez - Signe Prøis - Anne Karine Kleveland

Latinamerikanske land topper lista over farlige steder for kvinner. Tall fra FN (2018) viser at 12 kvinner blir drept hver eneste dag. 14 av de 25 landene i verden med høyest forekomst av kvinnedrap, ligger i Latin-Amerika. Seksuell trakassering, vold og voldtekt har lenge vært et samfunns- og folkehelseproblem i kontinentet av ubegripelige dimensjoner. Selv om massebevegelser som Ni Una Menos bidrar til å rette søkelys på problemet som av mange omtales som en epidemi, er det få, om noen, effektive løsninger i sikte.

Vi ønsker velkommen til en fagkveld om femicidio (kvinnedrap) i Latin-Amerika med aktivist Lina Álvarez og forlegger og oversetter Signe Prøis. Samtalen vil bli moderert av førsteamanuensis i spanskspråklig litteratur og kulturkunnskap Anne Karine Kleveland og bli knyttet opp mot boken Døde jenter av argentinske Selva Almada (Caminos Forlag, 2020).

Døde jenter forteller historien til tre tenåringsjenter som ble drept på den argentinske landsbygda i 80-årene. Tre drap som ingen ble dømt for og som fant sted før kvinnedrap – femicidio – var blitt et begrep i dagligtalen. Selva Almada nøster i de tre uløste sakene, til 19 år gamle Andrea Danne, som ble knivstukket og drept i sin egen seng, 15 år gamle María Luisa Quevedo, som ble voldtatt, kvalt og slengt i en grøft, og 20 år gamle Sarita Mundín, som ble funnet skamfert ved en elvebredd. Almada bruker de tre historiene og andre kvinners historier til å skape et portrett av kjønnsbasert vold som har gyldighet langt utover Argentinas landegrenser – også her i Norge. I en dokumentarisk fortelling som har blitt sammenlignet med Truman Capotes Med kaldt blod, går Døde jenter til kjernen av fenomenet kvinnedrap, for å finne høyst presserende svar på et voldsomt problem i vår tid.

I løpet av samtalen vil vi vise et intervju med forfatteren, og det vil også være mulig å stille henne direktespørsmål i siste del av programmet.

Selva Almada (Entre Ríos, Argentina, 1973) er journalist og forfatter og ansees som en av de mektigste stemmene i den moderne argentinske og latinamerikanske litteraturen i regionen i dag. Litterært blir hun sammenlignet med Carson McCullers, William Faulkner, Flannery O’Connor, Sara Gallardo og Juan Carlos Onetti. I tillegg til debutromanen El viento que arrasa (Vinden som sprer ilden, 2012), har hun blant annet utgitt to romaner, en novellesamling og en litterær sakprosa (Døde jenter). Hun har vært finalist til Rodolfo Walsh-prisen og Tigre Juan-prisen. Almadas bøker er oversatt til engelsk, fransk, italiensk, portugisisk, tysk, nederlandsk, svensk og tyrkisk. Hennes siste roman, No es un río (Det er ikke en elv), kom i Argentina i fjor (2020).

Lina Álvarez Reyes er en mangeårig aktivist fra Colombia.  Hun har studert tverrfaglige kjønnsstudier og pedagogikk ved Universitetet i Oslo. Som aktivist har Álvarez Reyes fremmet latinamerikanske kvinners sak i Norge. Hun er medprodusent i podcasten Voice Fémina, og holdt en sterk appell om femicidios i 2019 under 8. mars arrangementet i Oslo som talsperson for daværende Mujeres en Movimiento (M-Oslo). M-Oslo markerte seg ved å fremføre den anerkjente flashmoben (kampropet) “Un violador en tu camino”/En voldtetsmann på din veg” i Norge.

Signe Prøis er forlegger i Camino Forlag, oversetter, frilansjournalist og mangeårig pådriver av formidling knyttet til latinamerikanske samfunnsforhold. Hun oversetter blant andre Samanta Schweblin, Eduardo Halfon, Rita Indiana, Isabel Allende og Camila Sosa Villada til norsk og vil med Camino bidra til mer oversatt litteratur av forfattere med et særlig samfunnsengasjement, fra både Latin-Amerika og andre deler av verden.

Førsteamanuensis i spanskspråklig litteratur og kulturkunnskap Anne Karine Kleveland vil moderere samtalen.

Sted: Sellanraa

Inngang: 100/75 (Gratis for studenter ved Institutt for språk og litteratur og ansatte ved spanskseksjonen ved NTNU). Merk at det er begrenset antall plasser på grunn av smittevernhensyn. Vi ber derfor publikum om å ta ut billetter på forhånd.

Samtalen strømmes også direkte fra Litteraturhusets Facebook-side.

Arrangementet skjer i samarbeid mellom Litteraturhuset og Institutt for språk og litteratur ved NTNU.

Bildene viser Selva Almada, foto: Vale Fiorini, Signe Prøis, foto: Fredrik Rivenes, og Lina Alvarez Reyes, foto: Dagsavisen

Dato

27. aug 2021

Tid

19.30 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere