Linda Eide: Menneske er språk. Språk er menneske (inngår i serien «Hva er da et menneske?») Utsolgt

Linda Eide: Menneske er språk. Språk er menneske (inngår i serien «Hva er da et menneske?») Utsolgt


Linda Eide

Dette er et innslag i serien «Hva er da et menneske?». Se hele programmet og en omtale av serien her.

Tema for denne kvelden er dette eine fenomenet som har gjort oss menneske i stand til slå knock out på alle andre artar, språket.

På sitt beste er språk inkluderande, medrivande, leikent, rørande. Noko som bind oss saman og samstundes gjer oss frie. På sitt verste er språk framandgjerande, inkjeseiande, missvisande og undertrykkande.

Språk er styrande for mennesket sin identitet. Det skil ein einaste bokstav mellom eg og jeg. Men Linda Eide seier at dersom ho måtte skriva jeg, ville ho ha mista noko av seg sjølv. Kvifor er det slik? Og kvifor vart tyske forfattarar rasande då det endeleg skulle bli lov å skriva majones på tysk? Språk fortel oss om ulike kulturar. Når me nordmenn seier at den gamle mopeden går som ei klokke, vil nederlendaren seia at den gamle mopeden går som eit tog. Kvifor gjer han det? Og kvifor seier ikkje regnet i Indonesia dryp dryp men tjopeti tjopeti? Og kva seier det om den gamle arbeidskulturen at eg har ei høne å plukka med deg?

Linda Eide dukkar ned i den språklege overfloda som heiter språk, og tenkjer høgt og syner eksempel på kva språk seier om oss menneske.

Linda Eide er forfatter og journalist i NRK, kjent fra programserier som «Norsk attraksjon», «Smæsj», og «Eides språksjov» – der hun øser av sitt overskudd, med stor humor og treffende aktualitet. Også innenfor dokumentarsjangeren har hun markert seg, med program som «Døden bak styret» og «Berre ein gris». Av bøker kan nevnes Kvardagstraume i utval (2003), Norsk attraksjon: guiden til det du ikkje finn i guideboka (2009), Oppdrag Mottro: Jakta på gamle dagar (2012) og Norske smakar (2015). Hun har utfoldet seg på scenen både ved Hordaland Teater, under Vossa Jazz og ved Festspillene i Bergen. Ikke minst har hun vunnet en rekke priser – for programledelse og reportasjer, for god språkbruk og for sitt engasjement for sykkelen som framkomstmiddel. Det er litt av ei dame vi har med å gjøre!

Arrangementet har inngang fra hovedbiblioteket, Kongens gate. Dørene åpner kl. 18.30.

Inngang: 200/150

Dato

9. okt 2019

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Kulturtorget

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere