Men er det bra?

Foto: Åshild Lunestad

Men er det bra?


Zsofia Domsa - Karolina Drozdowska - Anne Sigrid Refsum - Henrik Aasgaard Sortland

«Men er det bra?» er Litteraturhusets kritiske panel hvor kritikere og litteraturvitere tar temperaturen på det som myldrer og rører seg i samtidslitteraturen.

Kveldens panel har valgt seg ut tre vidt forskjellige bøker som kanskje kan si noe om viktige formgrep og tema i norsk litteratur anno 2022/2023. Denne kvelden ser vi hva de får ut av å undersøke Jon Fosse, Marie Aubert og Guri Botheim i én og samme økt: Hva er bra, og hva kunne vært bedre? Finnes det noen linjer på tvers av de ulike verkene, og kan de sies å være del av større bevegelser i samtiden?

Jon Fosse har med sitt litterære særpreg skrevet seg til en hedersplass i den norske bokhylla. Nå er forfatteren aktuell med «Kvitleik», hvor vi møter en mann på vandring inn i den mørke skogen.
Ifølge NRKs anmelder Anne Cathrine Straume blir Fosse for gjenkjennelig denne gangen. Kan det bli for mye av det gode?

En tilsynelatende alminnelig familie møtes til konfirmasjon i Marie Auberts nyeste roman «Jeg er egentlig ikke sånn». Men under overflaten koker det.
Iscenesettelsen av en gruppe personer  «under samme tak» er et klassisk grep i litteraturen, men ifølge anmelderne demonstrerer Aubert at tematikken på langt nær er uttømt. Hva synes panelet?

Guri Botheim rokker ved nasjonalfølelse og natursyn i boka som taler til villreinen på Dovrefjells favør: «Høgfjellsmeldinga». I denne boka som kombinerer spennings- og klimaromanen forsøker hovedperson Ragna Svae å sette kjepper i hjulene for alle DNT-turister som vil rømme fra sivilisasjonen med en helgetur til Snøhetta. Er dette en bok som bør settes på leselista?

I panelet  finner vi:

Zsofia Domsa er førsteamanuensis i nordisk litteratur ved NTNU, og jobber også som litteraturkritiker og skjønnlitterær oversetter til ungarsk.

Karolina Drozdowska er førsteamanuensis i nordisk litteratur ved NTNU, og oversetter norsk skjønnlitteratur til polsk. Hun ble tildelt NORLAs oversetterpris for 2021.

Anne Sigrid Refsum er stipendiat i nordisk litteratur ved NTNU, hvor hun forsker på skillingsviser.

Henrik Aasgaard Sortland er lektorstudent med fordypning i nordisk litteratur ved NTNU og skribent.

Sted: Sellanraa
Tidspunkt: 19:30-20:45. Sellanraa holder åpent til 22.
Inngang: Ordinær 75,-/ studender og ansatte ved NTNU  får gratis inngang

Dato

20. apr 2023

Tid

19.30 - 20.45

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere