Menneskers rettigheter i Afghanistan

Menneskers rettigheter i Afghanistan


Asieh Amini - Beate Ekeløve-Slydal - Hamide Mirzad - Bijan Abdullah

Under Menneskerettighetsuka har vi invitert et panel til samtale om menneskers rettigheter i Afghanistan. Afghanistan går gjennom en humanitær krise og vi skal høre fra paneldeltakerne om dagens situasjon relatert til frihet og kvinnerettigheter under Taliban.

Samtalen blir ledet av menneskerettighetsaktivist og poet Asieh Amini, og deltakerne i panelet er:

Beate Ekeløve-Slydal er politisk rådgiver i Amnesty. Hun er utdannet statsviter med fordypning i internasjonal politikk, konflikt og konfliktløsing, og bekjempelse av internasjonal terrorisme. I Amnesty har hun særlig ansvar for arbeidet med næringslivets samfunnsansvar, flyktninger, internasjonal rett, og arbeidet opp mot FN, Europarådet og den internasjonale straffedomstolen (ICC). På flyktningefeltet har hun arbeidet for at kjønnsbasert forfølgelse skal gi rett til asyl, og å synliggjøre hvordan kvinner på flukt er sårbare både som flyktninger og i kraft av sitt kjønn. Afghanistan er ett av landene hun arbeider med på dette feltet. Hun er skrivende medredaktør for boken «Menneskerettigheter – en innføring», som er oversatt til fem språk.

Hamide Mirzad er poet og forfatter fra Herat, Afghanistan. Etter å ha flyktet fra Afghanistan bodde hun en periode i Iran. Hun studerte Persisk litteratur i Iran før hun emigrerte til Norge i 2008. Hun har gitt ut tre diktsamlinger og en roman. Hennes siste bok, «Decomposed Woman», er publisert på engelsk. Boka er en kamp mellom fortid og fremtid. Forfatteren prøver å tvinge fortid og nåtid inn i en dialog ved å fortelle denne historien gjennom det eksistensielle og psykologiske grunnlaget for kvinners nåværende situasjon, som kan leses i kultursammenheng. Hamida er for tiden student ved Universitetet i Oslo.

Bijan Abdullah (45 år) fra Afghanistan. Han er utdannet lærer og tolk fra Høgskolen i Bergen. Han jobber som flyktningkonsulent i Midtre Gauldal kommune. Han har publisert artikler i norske medier om dagens situasjon i Afghanistan og Talibans besøk i Oslo.

Denne samtalen er en del av Menneskerettighetsuka 2022 og et samarbeid mellom Litteraturhuset i Trondheim, Amnesty International Norge Region Midt og Norsk-Afghanske Kvinner for Endring.

Sted: Sellanraa
Tidspunkt: 19:00-21:00
Gratis inngang. Vi ber publikum om å ta ut gratisbilletter via Hoopla.

Bildet viser f.v.: Asieh Amini (foto: Javad Montazeri.), Beate Ekeløve-Slydal, Hamide Mirzad og Bijan Abdullah.

Dato

7. mar 2022

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere