Morten Jentoft – Den finske borgerkrigen 1918
Morten Jentoft
Morten Jentoft kommer til Litteraturhuset for å snakke om den finske borgerkrigen i 1918.
I 2018 er det hundre år siden den finske borgerkrigen. Borgerkrigen er den mest kontroversielle og følelsesladde hendelsen i det moderne Finlands historie. Om lag 37 000 mennesker døde i forbindelse med konflikten, i tillegg til tap i kampene, var det utstrakt terror fra begge sider og høy dødelighet i fangeleirene både under og etter konflikten. Stikk innom Litteraturhuset etter jobb og få litt historisk påfyll.
«I dynger ligger de der, hundrevis av lik, menn og kvinner om hverandre, fryktelig tilredt. Jorden omkring er farget sort av blod …,» skrev Harald Grieg i en artikkel som sto på trykk i Tidens Tegn. Den seinere mektige direktøren for Gyldendal Norsk Forlag hadde blitt med den ene av de to norske ambulansene som materialforvalter og altmuligmann, men sendte også hjem noen artikler til sin arbeidsgiver i avisen Tidens Tegn fra dramaet som utspilte seg i vårt østlige naboland. Seinere unnlot Harald Grieg og de andre som hadde sett volden i Finland på nært hold, å gå i detaljer om det de hadde opplevd. De så på seg som venner av Finland og mente at det var nødvendig å slå ned det røde opprøret.
Dette er et lite utdrag for journalist og forfatter Morten Jentofts nye bok «Finland 1918», der han forteller historien om Harald Grieg og et 20-talls nordmenn som dro med to feltsykehus til borgerkrigen i vårt østlige naboland. Hvorfor ble den finske borgerkrigen så brutal, der mennesker som bare måneder tidligere hadde levd fredelig sammen, slaktet hverandre ned som dyr? Hva er det med borgerkriger som gjør at det, selv i dag, får fram det verste i mennesker? Boken bygger på nytt og ukjent kildemateriale, og trykker også bilder som aldri før har vært vist.
Morten Jentoft er journalist og forfatter. Han er for tiden NRK sin utenrikskorrespondent i Moskva.
Inngang: 75/50
Dato
7. mar 2018
Tid
16.30 - 17.30
Sted
Trondheim folkebibliotek, Rådhussalen