Musikanter uten grenser: Bjørn Alterhaug, John Pål Inderberg og Henning Sommerro (inngår i serien «Grenser»)

Musikanter uten grenser: Bjørn Alterhaug, John Pål Inderberg og Henning Sommerro (inngår i serien «Grenser»)


Bjørn Alterhaug - John Pål Inderberg - Henning Sommerro - Per Bjørn Foros

Dette er et innslag i serien «Grenser». Se hele programmet, og les mer om serien her.

Denne trioen liker å omtale seg sjøl som «musikanter», ikke musikere. Det sier noe om deres lekne forhold til musikk, og deres dragning mot ulike sjangere. Ingen form er dem fremmed, men de er dønn seriøse i alt de foretar seg – med den humor som alltid følger med det seriøse. «Skaperkraft i mellomrommet» er et uttrykk for deres utfoldelse gjennom musikk, og kvelden vil bli preget av dette, krydret av musikalske innslag.

Alle tre dyrker improvisasjon, men de vil ikke høre noe om at den kommer av seg sjøl. Det ligger hardt arbeid bak, og friheten krever strenge rammer. Denne oppfatningen har resultert i mye forskning, med tilskudd fra flere faglige hold. For eksempel var økofilosofen Sigmund Kvaløy Setereng en nær samarbeidspartner.

Denne innsikten deler de med mange fagmiljøer, fra medisin til idrett og næringsliv, Økokrim og NRK. Men de stiller like gjerne opp for idealistiske formål, der ingen sak er for liten, ei heller for stor.

Vi møter musikantene i samtale med Per Bjørn Foros – og forøvrig i fri musikalsk utfoldelse.

Bjørn Alterhaug fra Mo i Rana er jazzmusiker (bassist) og komponist. Har spilt med flere av jazzens store legender. Har skrevet bestillingsverk til EBU og Festspillene i Nord-Norge. Tildelt Norsk Jazzforbunds Buddy-pris i 1975, Spellemannsprisen 1979. Tildelt Kongens fortjenstmedalje 2022. Er i dag professor emeritus ved Institutt for musikk, NTNU.

John Pål Inderberg fra Steinkjer er jazzmusiker (saksofonist), komponist og arrangør. Har samarbeidet med mange av jazzens store stjerner, og over lang tid med Alterhaug og Sommerro. Fikk Norsk Jazzforbunds Buddy-pris i 1990. Tildelt Kongens fortjenstmedalje i 2022. Er i dag professor emeritus ved Institutt for musikk NTNU. Inderberg og Alterhaug stod sentralt i forbindelse med etableringen av Jazzlinja ved NTNU.

Henning Sommerro fra Surnadal er komponist, musiker, sanger og multiartist. Startet opp som organist, senere musikalsk leder ved flere norske teater. Særlig kjent for å ha satt melodi til Hans Hyldbakks dikt «Vårsøg», med plateutgivelse under samme navn. Har skrevet musikk til en rekke scene- og filmproduksjoner. Flere ganger mottaker av Spellemannsprisen. Kommandør av St. Olavs Orden. Professor ved Institutt for musikk, NTNU. 

Per Bjørn Foros er tidligere førsteamanuensis ved Høgskolen i Sør-Trøndelag og initiativtaker til serien «Grenser».

Sted: Kulturtorget, Trondheim folkebibliotek
Tidspunkt: 19:00-21:00
Inngang: 200/100

Foto: Bildet viser f.v. Bjørn Alterhaug (foto: Stein Grebstad), John Pål Inderberg og Henning Sommerro (foto: Sunndal kulturhus)

Dato

7. nov 2022

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Kulturtorget

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere