Prosalong: Om sjangerløse bøker og en korrupt diktatordatter

Prosalong: Om sjangerløse bøker og en korrupt diktatordatter


Ane Nydal

De siste årene har vi kunnet lese mange bøker som befinner seg i krysningspunktet mellom skjønnlitteratur og sakprosa. Der flere hører hjemme i mellomsjangre som dokumentarromanen eller autofiksjonen, er det enkelte bøker som i sin fragmentariske, egenrådige form ikke så lett finner sin bås. Men ønsket de det, ville de vel aldri blitt til? På Prosalong reflekterer Ane Nydal over hvorfor enkelte verk krever å utforme sine egne estetiske regler. Når skjer det ut av nødvendighet, og når er det mest en lek? Hva vinnes og hva tapes på å bryte med litterære konvensjoner? Og hvilke etiske og politiske problemstillinger fører fiksjonens samkvem med fakta med seg?

Ane Nydals seneste bok, «O Gulnara – en fantasi over motstridende fakta», er å finne i hyllene for både poesi og romaner i bokhandler og bibliotek, samtidig som den har trekk fra sakprosaen. Boka tar for seg det shakespearianske fallet til Usbekistan presidentdatter, Gulnara Karimova. I Norge er Karimova kjent som opphavskvinnen til korrupsjonsskandalene som brakte med seg avganger i styre og toppledelse i Telenor, og en siktelse mot den tidligere konsernsjefen i Vimpelcom, Jo Lunner. Mens Nydals bok er blitt til, har Karimova sittet i husarrest, uten annen tilgang til offentligheten enn at hun lyktes i å smugle ut et brev og et par lydopptak til ulike medier. Disse er sitert i Nydals bok, side om side med utklipp fra Amnestyrapporter, sladderpresse, BBC, Twitter, Wikileaks, utsagn fra regimet, familien, embedsverk og støttespillere – samt Karimovas sangtekster. Boka blir dermed også en fortelling om hvordan mediene er arena for kampen om den sanne versjonen. Men dette er ikke rein sakprosa; Nydal gir saksopplysningene form av poesi, og gjennom skjønnlitterære grep forestiller hun seg Karimovas tilværelse i husarrest.

Ane Nydal er født i 1981, og er forfatter og spesialbibliotekar. Etter å ha virket som poet i flere år, debuterte hun med novellesamlingen «Famlere» i 2016. I 2017 kom hun med boka «O Gulnara – en fantasi over motstridende fakta», skrevet i sjangeren lyrisk sakprosa. Hun har jobbet som journalist og litteraturkritiker i bl.a. Morgenbladet, Dagsavisen og tidsskriftet Vagant.

Arrangør: Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening – NFFO

Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Portrettfoto: Anna-Julia Granberg/BLUNDERBUSS

Dato

11. okt 2018

Tid

18.00 - 20.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere