Spiseforstyrrelser, tilfriskning og Mindful Eating
Juni Raak Høiseth - Olga Lehmann
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser inviterer til en utvidet temakveld med to foredrag der vi vil ha fokus på spiseforstyrrelser og tilfriskning, samt gå i dybden og få en innføring i Mindful Eating og informasjon om ROS sitt kurs «Bli venn med maten».
Foredrag 1:
Veien ut av en spiseforstyrrelse – Hva var til hjelp?
Spiseforstyrrelser er sammensatte lidelser som kan utvikle seg til å bli svært alvorlig og være av stor belastning for den som har det, for pårørende og samfunnet forøvrig. Det er likevel viktig å understreke at man kan bli helt frisk. I dette foredraget vil vi se nærmere på hva tidligere pasienter med spiseforstyrrelser ser på som sine behov for hjelp før, under og etter avsluttet behandling for sykdommen. 21 personer som nå har blitt friske har blitt intervjuet og delt sine erfaringer med dette i den nylig utgitte rapporten «Veien ut av en spiseforstyrrelse – Hva var til hjelp?» Foredraget tar for seg funn fra rapporten og retter seg både til fagpersoner, pårørende og de som selv sliter med et vanskelig forhold til mat, kropp og vekt.
Foredragsholder: Juni Raak Høiseth
Juni er ansatt som prosjektkoordinator i Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling (KBT) og jobber som frivillig i ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser. Hun har vært prosjektleder i prosjektet «Spiseforstyrrelser og tilfriskning,» som har vært et samarbeidsprosjekt mellom, KBT, ROS og UiT Norges Arktiske Universitet. Sammen har de undersøkt hva tidligere pasienter med spiseforstyrrelser mener har vært til hjelp for dem før, under og etter avsluttet behandling. Resultatene fra undersøkelsen blir presentert i rapporten «Veien ut av en spiseforstyrrelse – Hva var til hjelp?»
Foredrag 2:
Informasjon om Mindful Eating og kurset «Bli venn med maten»
(Foredrag holdes på engelsk)
I dette foredraget vil Olga Lehmann lære oss mer om metoden Mindful Eating. Mindful Eating handler om å lære deg å gjenoppdage metthetsignalene i kroppen, og kjenne forskjellen på sult, indre uro, samt hva som skjer når du kobler på hele sanseapparatet når du spiser. Med Mindful Eating vil man erfare hvordan ulike smaksopplevelser påvirker følelsene dine forskjellig, og sist men ikke minst – oppleve hva små stunder med stillhet og ro kan bidra med i livet ditt. Dette vil kunne hjelpe forstå hvilken rolle mat har i livet ditt, og hvordan du kan utvikle mot og styrke til å ta vare på deg selv, og finne tilbake til et avslappet forhold til mat.
Olga vil videre informere om kurset «Bli venn med maten» som er et lavterskelkurs i regi av ROS, og som passer for personer som har et vanskelig forhold til mat, følelser og kropp. Dette er et 8-ukers kurs der du vil bli introdusert for praktiske øvelser som vil hjelpe deg å gjenopprette et sunt og gledesfylt forhold til mat. Øvelsene vil kunne hjelpe deg å forstå egen kropp og følelser og hva disse prøver å kommunisere.
Foredrags- og kursholder: Olga Lehmann
Olga studerte klinisk- og helsepsykologi i Colombia og Italia og forsvarte sin PhD i psykologi ved NTNU. Jobber som postdoc på Institutt for Psykisk Helse – det medisinske fakultet – ved NTNU, hvor hun skaper skrivekurs for eldre. Hun jobber også som konsulent i helse og omsorg på Pracademy – en innovasjonsbedrift – hvor hun skaper «Compassionate Innovation», en ny metode som sammenføyer design-thinking, compassion-studier, mindfulnesspraksis og meningsfokusert psykologi.
Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Dato
20. nov 2018
Tid
19.00 - 21.00
Sted
Litteraturhuset, Sellanraa