Usynlige stemmer: Tilbake i skapet

Usynlige stemmer: Tilbake i skapet


Emmanuel Shokrian - Amani AboShabana - Wesam Almadani

Med: Emmanuel Shokrian, Amani AboShabana, Wesam Almadani

Avkriminalisering av homofili i Norge betyr ikke at alle skeive føler seg fri. Skeive med innvandrerbakgrunn føler ofte skam og sterk skyldfølelse over å være homofil. Mange skeive med flyktningstatus kommer fra land hvor homofili fortsatt er kriminalisert, enten av myndighetene/staten, eller at religion og tradisjon gjør at befolkningen håndterer LHBT-personer som kriminelle, mindreverdige og skammelige mennesker som ikke fortjener noen form for likestilling.

Workshopen består av to deler (45 + 45 min).
I første del skal vi se to episoder dokumentarfilm om «flykningsituasjon», og «integrering, eller komme ut av skapet igjen». Deretter snakker våre gjester om ulike sider ved problemstillingen.
«flykningsituasjon» er en del av livet til skeive flyktninger som er på flukt eller på asylmottak. De behandles som andre flyktninger. Men vi understreker at skeive flyktninger trenger mer beskyttelse. De trenger flere fasiliteter. Vi understreker også at «integrering» er ikke enveiskjørt vei. En enveiskjørt vei marginaliserer flyktninger og isolerer dem. Og dette er noe som ikke vil være nyttig for samfunnet. Vi ser på utfordringer fra forskjellige vinkler, og vi har ulike svar på samme spørsmål. Vi deler erfaringer med hverandre, og på denne måten utvikles perspektivet.

.
Emmanuel Shokrian, iransk psykolog og sosiolog. Han forsker spesielt på den historiske sosiologien og seksualitetens historie i MENAT (Midtøsten, Nord-Afrika og Tyrkia). Et av hans siste arbeider er «The Historical Study of the Iranian Queer Non-Movement».
.
Amani AboShabana, poet og aktivist fra Egypt. Deltar med poesi og tekster oversatt til norsk, og vil formidle erfaringer som lesbisk forfatter i Egypt og vanskeligheter for lhbtq+ personer med innvandrerbakgrunn om selvaksept og identitet.
.
Wesam Almadani (samtaleleder), forfatter og aktivist fra Gaza. Har kunnskap om å være lesbisk i Midtøsten, juridisk og i sosiale situasjoner for skeive personer i Midtøsten, religion, utfordring for skeive med innvandringsbakgrunn i Norge, og det norske helsesystemets utfordringer for transpersoner med innvandringsbakgrunn. Wesams litterære verk er oversatt til engelsk, norsk, svensk, hebraisk og italiensk.
.
Samtalen er en del av prosjektet Usynlige stemmer, som er støttet av Kulturrådet i forbindelse med Skeivt kulturår 2022.

Arrangementet er gratis.

Sted: Hovedbiblioteket, Magistratsalen

Dato

13. aug 2022

Tid

14.00 - 16.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Magistratsalen

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere