Førkveld Kulturrådets årskonferanse
Niilas Helander - Tor Ivar Hagen - Anna og Azra - Jon Vatne - Ibrahim Fazlic
Dagen før Kulturrådets årskonferanse arrangeres på Byscenen i Trondheim inviterer vi til førkveld på Kunsthall Trondheim og Litteraturhuset i Trondheim. Årskonferansen 2019 har temaet utenforskap.
På programmet til førkvelden står performance av Niilas Helander og monolog av Tor Ivar Hagen. Det blir også live podcast med «Anna og Azra bretter opp ermene» og mulighet til å være med på omvisning i Kunsthall Trondheim og soloutstillingen «Wonderland» av den dansk-grønlandske kunstneren Pia Arke. Dokumentarfilmen «Togrøvere» vil også bli vist. Se fullt program under.
Sted: Kunsthall Trondheim og Sellanraa Bok & Bar
Inngang: 100,-
Arrangementet er gratis for deltakere på Kulturrådets årskonferanse.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
19.00 Velkommen
19.10 Monolog med Tor Ivar Hagen
Hvordan er det å være redd for å være den man er? Hvordan er det å være redd for hvordan omgivelsene vil ta det, om du kommer frem som den du er? Hvordan er det å kjenne lettelsen når man endelig tør å omfavne nettopp den man er – som man har undertrykt så lenge?
Tor Ivar Hagen er skuespiller, sanger, koreograf, dragartist og regissør. Han er ansatt i Skuespiller- og danseralliansen. Han har jobbet som skuespiller ved flere teatre i hele Norge siden 2003, og har spilt i produksjoner ved Trøndelag Teater nesten årlig siden 2007. Denne våren er han aktuell i Jesus Christ Superstar ved Trøndelag Teater.
19.40 Filmvisning: “Togrøvere”
Togrøvere, en kort, dokumentarisk oppvekstskildring utenom det vanlige. Produsent Jon Vatne kommer for å introdusere filmen før visning.
På midten av nittitallet ble det avdekket stort svinn av varer på nordgående tog fra Trondheim. Etter lang etterforskning ble til slutt søkelyset rettet mot en liten togstasjon på Ranheim, lengst øst i Trondheim. Det viste seg at godstoget i en toårsperiode hadde blitt utsatt for en rekke skjulte ran. Saken fikk en uventet vending da de skyldige viste seg å være svært unge gutter i 11-15-årsalderen. Togrøveri gir konnotasjoner til voksne, skjeggete cowboyer på hest. Denne historien handler om barn. Togrøvere er en dokumentarisk oppvekstskildring utenom det vanlige. En film som skildrer gode og ubehagelige minner om ungdomstiden og opprøret til en helt spesiell guttegjeng fra Ranheim.
20.30 Kort omvisning i Pia Arkes utstilling “Wonderland“
“Wonderland” er den første soloutstillingen med den dansk-grønlandske kunstneren Pia Arke (1958–2007) i Norge. Utstillingen viser fotografier og filmarbeider fra perioden 1990 til 2005. Forholdet mellom Danmark og Grønland og deres felles historie, ligger i kjernen av Pia Arkes kunstneriske praksis, spesielt undersøkte hun blant annet hvilke måter den vestlige tilstedeværelsen hadde formet grønlandsk identitet og hva det vil si å være etnisk, med utgangspunkt i sin egen familiehistorie.
Pia Arke anses som en av de mest sentrale postkoloniale tenkerne i den nordiske regionen. Arke deltok i flere utstillinger mens hun levde, men den største presentasjonen av Arkes arbeider skjedde først med “Tupilakosaurus – Pia Arkes opgør med kunst, etnicitet og kolonihistorie, 1981-2006” på Den Frie Udstillingsbygning og Det danske Nationalmuseet, København (2010), begge kuratert av Kuratorisk Aktion (Frederikke Hansen og Tone Olaf Nielsen). Omvisningen holdes av Katrine Elise Pedersen, utstillingens kurator og assisterende kurator ved Kunsthall Trondheim.
20.45 Livepodcast: Anna og Azra med gjest Ibrahim Fazlic
Ibrahim Fazlic er skuespiller og dramatiker. Anna og Azra bretter opp ermene er en plattform for diskusjon, refleksjon og kritikk rundt kunst og kultur. Vi lager podkasten med samme navn.
Azra Halilovic er utdannet ved NTNU og har master i drama og teater. Hun er frilans scenekunstner og jobber med dokumentarteater og er forteller. Azra har også en stilling i Trondheim kommune som minoritetskonsulent og er fast spaltist i Adresseavisen. Anna Lian er utdannet litteraturviter og scenograf og jobber som tekstforfatter og manusforfatter. Hun har tidligere jobbet som kulturjournalist og anmelder i Adresseavisen.
21.15 Performance av niilas helander
I kveldens performance “Vårens kart må alltid tegnes om igjen i uutfordret form” tar niilas helander i bruk improviserte bevegelser mens han snakker og tenker høyt rundt den pågående flyktningsituasjonen. Ved å spørre hva personlig ansvar er, i en tid med økende fremmedfrykt og intensivering av kolonialt undertrykk, søker han å belyse alternative og minoritære tilnærminger til vår nåværende situasjon. Et bindende element er ideen om «truthing» eller «truth-telling»: et konsept kunstneren har hentet fra urfolk på Turtle Island, men også fra sin egen familiebakgrunn. Truthing er derimot ikke begjæret etter en objektiv eller empirisk sannhet, men er heller basert på personlige opplevelser og inntrykk. En tilnærming som ofte understrekes blant urfolk i det verden kun kan oppleves som et plurivers; en verden med plass til flere verdener.
niilas helander er kunstner og skribent basert i Berlin og Oslo. Som skribent har han i en rekke tekster utforsket samisk samtidskunst, men også samisk gavefilosofi og politikk.
21.45 DJ-set på SELLANRAA
Dato
21. okt 2019
Tid
18.00 - 0.00
Sted
Kunsthall Trondheim