Ovids Tristia: Brev fra eksil

Ovids Tristia: Brev fra eksil


Iris Aasen Brecke

Ovid (43 fvt. – 17 evt.) var en av den romerske antikkens største og mest betydningsfulle diktere i tiden under keiser Augustus’ styre. Han er kjent for blant annet sine kjærlighetselegiske verk, som for eksempel “Kjærlighetseventyr” (Amores) og “Kunsten å elske” (Ars amatoria), og det episke verket “Forvandlinger” (Metamorphoses). I år 8 evt. skjer det noe som skal få store konsekvenser for retningen hans forfatterskap tar; han blir dømt til eksil av keiseren, delvis på grunn av hans Kunsten å elske, og må forlate urbane Roma, venner og familie, og tilbringe resten av sitt liv i en romersk provins ved Svartehavet – en skjebne på linje med døden, ifølge dikteren selv. Det første verket Ovid tar fatt på i eksil er det som blir hans “Tristia”, fem bøker med brev skrevet til ulike bekjente i Roma.

Iris Aasen Brecke forteller i dette foredraget om Ovid, en av den romerske antikkens største og mest betydningsfulle diktere. Hvordan påvirkes skrivingen når forfatteren opplever uventet og ufrivillig isolasjon?”

I foredragsserien «30 minutter med …» får akademikere, forskere og formidlere 30 minutter til å presentere et tema som engasjerer dem innenfor eget forsknings- eller interessefelt.

Iris Aasen Brecke leverte nylig sin doktorgrad om den romerske dikteren Ovid (43 fvt. – 17 evt. ) og hans resepsjon av den romerske komedieforfatteren Terents (død 159 fvt.) ved Institutt for historiske og klassiske studier, NTNU. Hun har gjendiktet til norske vers komediene Evnukken (2017) og Svigermora (2018), begge av Terents, i Gyldendals bokserie Kanon. Antikken på norsk.»

Foredraget har videopremiere tirsdag 16. juni klokken 19:00.

I forbindelse med koronasituasjonen har Litteraturhuset i Trondheim nedskalert sin virksomhet og etablert Studio Litteraturhuset som ei digital satsning utover våren, foreløpig på svært begrensede ressurser. Dersom du ønsker å støtte virksomheten, kan du donere et valgfritt beløp via vår hjemmeside, eller via Vipps-nummer 105581.

Dato

16. jun 2020

Tid

19.00 - 19.30

Sted

Litteraturhuset i Trondheim

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere