Putins presse – om russisk media og propaganda
Richard Bærug - Geir Svardal
Richard Bærug, forfatteren av boka Putins presse – om russisk media og propaganda kommer til Litteraturhuset. Vi møter han i samtale med Geir Svardal, forfatter og journalist i Adresseavisen.
I august i år reiste den norske forfatteren Richard Bærug til Russland. Reisen ble helt annerledes enn alle andre tidligere reiser til nabolandet i øst. Hvorfor? Etter all sannsynlighet var det Bærugs nye bok «Putins presse. Om russisk media og propaganda» som fikk russiske myndigheter til å se rødt.
Det begynte med avhør i passkontrollen og overvåkning fra første stund. Da han steg av toget var han den eneste som ble stanset av politiet på jernbanestasjonen. Ett minutt etter at han hadde satt seg inn i den første drosjen, ble han stoppet av politiet og fikk en bot på 500 rubler for ikke å ha festet sikkerhetsbeltet skikkelig, mens drosjesjåføren kun fikk en advarsel. Da han som flere andre gikk over en tom gate fikk han umiddelbart nok en bot av politet for ikke å anvende fotgjengerovergangen flere hundre meter lenger borte. Den neste dagen ble han igjen stanset av politiet. Som alltid var dirigerende sivilkledde agenter fra FSB (arvtakeren til KGB) like ved. Denne gangen var «forbrytelsen» at han hadde forretningsvisum når han skulle gå en tur i fjellet. Det endte med rettsak senere på kvelden, en bot på 2000 rubler og utvisning fra landet.
Statskontrollert russisk fjernsyn er kanskje hovednøkkelen til at Vladimir Putin fortsatt sitter ved makten og tidligere i år ble gjenvalgt som president i Russland. Mens russisk presse på 1990-tallet var friere enn noen gang, har informasjonskrig, propaganda og falske nyheter vokst jevnt og trutt siden Putin tok over makten nyttårsaften 1999. Med stadig større intensitet har Kreml benyttet russisk media for å få russere til å like, forstå og forsvare Putin og det russiske lederskapet, samt skape motvilje mot alt som er vestlig.
Putins presse sammenlikner hvordan de statskontrollerte fjernsynskanalene og det som fortsatt er igjen av mer uavhengige russiske medier rapporterer om Krim, Ukraina, Norge, Baltikum, Tsjetsjenia, Georgia, historie, politikk og en rekke andre temaer. Boka er med på å forklare hvordan flertallet av russere ofte tenker annerledes enn andre europeere, og er en påminnelse om hva som skjer når man ikke lenger makter å tenke kritisk.
Richard Bærug har doktorgrad innen medievitenskap, snakker flytende russisk og har i mange år bodd i Russland, Baltikum og Kaukasus.
Arrangementet har inngang fra Hovedbiblioteket, Kongens gate. Dørene åpner kl. 18.30.
Inngang: 100/50
Richard Bærug
Dato
6. des 2018
Tid
19.00 - 21.00
Sted
Trondheim folkebibliotek, Rådhussalen