Bli bedre kjent med Litteraturhusets ansatte: Marthe
Publisert den 8. mai 2024
Marthe Kant ble nylig ansatt som programmedarbeider på Litteraturhuset i Trondheim.
Litteraturhuset i Trondheim driftes av en organisasjon bestående av sju ansatte, seks styremedlemmer, ti kulturverter, fire teknikere og 23 frivillige. I vår portrettserie blir vi bedre kjent med noen av dem.
Litteraturhuset har vært en mulighet for mange litteraturinteresserte studenter og andre fra litteraturmiljøet i Trondheim til å prøve seg i arbeidslivet som kulturverter. Noen har til og med fått fast ansettelse. Marthe Kant er nyutdannet litteraturviter fra NTNU, og ble nylig ansatt som programmedarbeider, etter først å ha hatt en fot innafor som kulturvert. Av de mange litterære verkene hun holder høyt, er det ett som rager så høyt at hun ikke kan lese det igjen i frykt for å bli skuffet.
Marthe Vendela Kant, 26 år
Mastergrad i allmenn litteraturvitenskap.
Hvor lenge har du arbeidet ved Litteraturhuset?
Jeg begynte å jobbe som kulturvert høsten 2022, ved siden av studiet. Et halvt års tid etter at jeg hadde levert master, var jeg så heldig å få tilbud om jobb på kontoret. Det er vel snart seks måneder siden jeg begynte i stillingen som programmedarbeider. Etter kort tid fikk jeg også ansvaret for utleiearrangementer.
Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
Arbeidsdagene mine er veldig varierte. Jeg har noen regelmessige oppgaver som er gjentakende hver dag eller hver uke. For eksempel lager jeg vaktplaner for de ansatte og kjøreplaner for arrangementene. Noe tid går også på å lage plakater til markedsføring av de ulike arrangementene våre. Jeg er også ansvarlig for booking og å følge opp utleie-arrangementer. Ved siden av de faste oppgavene dukker det opp alle mulige andre ting, som for eksempel å planlegge denne portrett-serien. Kort oppsummert innebærer arbeidsdagene mye logistikk og planlegging. Og en god del mailkorrespondanse.
Hvilke av Litteraturhusets arrangementer husker du best og hvorfor?
Det er mange av Litteraturhusets arrangementer jeg av ulike årsaker husker godt. Om jeg skal trekke fram ett, må det bli samtalen med tittelen “Mindre lek og mer læring: Har vi fratatt barna en viktig del av barndommen?”, fordi tematikken interesserer meg, i tillegg til at publikum ble veldig engasjert. Ellers synes jeg alltid forfatterbesøk er spennende. For eksempel synes jeg Per Petterson og Linn Ullmann er veldig fine på scenen. Jeg glemmer heller ikke da Ragnhild Brochmann besøkte Litteraturhuset. Jeg er veldig fan av estetikk-spaltene hennes, og slukte boka som baserer seg på dem.
Hvis du kunne invitert en historisk person eller forfatter til Litteraturhuset, hvem ville det vært og hvorfor?
Det er en lang liste med personer jeg gjerne skulle invitert til Litteraturhuset. Dersom jeg hadde mulighet til å invitere en historisk person, ville det vært Marguerite Duras. Jeg skulle gjerne snakket med henne om skrivesteder og om film. Og alkohol!
Hvilken bok har du på nattbordet akkurat nå?
Nå skal jeg i gang med å lese “Fars rygg” av Niels Fredrik Dahl, som besøker Litteraturhuset i slutten av mai.
Hva er dine topp tre leste bøker?
Det er veldig vanskelig for meg å skulle velge ut tre favoritter. Når jeg likevel skal gjøre det, har jeg valgt tre helt forskjellige bøker som representerer tre ulike sjangre. Tomas Espedals romaner ligger mitt hjerte nært og dersom jeg skal velge kun èn favoritt må det være Imot naturen. En vakker roman om et kjærlighetsforhold mellom en ung kvinne og en eldre mann, som går i dialog med middelalderfortellingen om Abèlard og Helöise.
Patti Smiths “Just kids” introduserte meg for en rekke andre bøker og ga meg et innblikk inn i en tid som jeg er veldig nysgjerrig på. Historien hennes er virkelig helt utrolig og kan varmt anbefales til alle som har en forkjærlighet for 70-tallet.
“Monets hus og hage”, som er en bildebok fra Monets hjem i Giverny, er rett og slett bare et deilig sted å være. Hvis du, som meg, har en lidenskap for farger, Frankrike og impresjonismens kunstnere – gjør deg selv en tjeneste og bla i denne! Før du vet ordet av det har du malt spisestuen gul.
I tillegg til disse tre, kan jeg ikke unngå å nevne Flauberts “Madame Bovary”, som jeg leste omtrent et halvt år inne i litteraturstudiet. Det var med denne jeg skjønte at jeg hadde havnet på rett sted. Jeg ble fullstendig besatt og kunne knapt legge den fra meg. Jeg har siden regnet den som en hellig bok og kan aldri lese den igjen, i frykt for å bli skuffet.
Alle foto: Kristian Lillenes/Litteraturhuset i Trondheim
Bildene viser Marthes topp tre bøker, og Marthe i arbeid på Litteraturhuset.