Bli bedre kjent med Litteraturhusets teknikere: Håkon
Publisert den 14. feb 2024
Litteraturhuset i Trondheim driftes av en organisasjon bestående av sju ansatte, seks styremedlemmer, ti kulturverter, fire teknikere og 23 frivillige. I vår nye portrettserie blir vi bedre kjent med noen av dem.
Teknikeren er den personen på Litteraturhuset som først virkelig blir lagt merke til dersom det går galt. Det kan være en ganske utakknemlig oppgave å være den som skal sørge for at all lyd beveger seg problemløst fra scene til øre, men også en ansvarsfull oppgave med enorm betydning for Litteraturhusets posisjon som en seriøs kulturinstitusjon. Siden åpningen i 2016 har Litteraturhusets tekniske utstyr blitt kraftig forbedret, og i flere omganger. Men først og fremst har vi fått teknikere med stadig større kunnskap og profesjonalitet i gjennomføring av arrangement, lydbehandling og til og med strømming og bildeproduksjon. Vi er stolte over at vi har så dyktige teknikere, og alle som har sittet på en scene vet hvor viktig det er å føle seg trygg på at teknikeren kan jobben sin. Det kan teknikerne på Litteraturhuset i Trondheim!
Håkon, 28 år, master i kunsthistorie
Hvor lenge har du jobbet som kulturvert hos Litteraturhuset?
På dagtid jobber jeg som registrar og samlingsforvalter på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, men trives så godt med å jobbe på events og på Litteraturhuset at jeg fortsatt tar noen vakter. På Litteraturhuset har jeg vel jobbet gjennom nesten hele studietiden – tror de første arrangementene jeg jobbet på var i 2017.
Hvordan ser en arbeidsdag ut for deg?
Arbeidsdagene er varierte, men det innebærer som regel klargjøring av scene, mikrofoner, sjekk av PA og at alt spiller som det skal. Noen ganger gjør vi også større konsertproduksjoner, flerkameraproduksjoner og strømming. Det hyggeligste og morsomste er uansett gode kollegaer og alle menneskene man møter – det er spesielt viktig at de som skal på scenen føler seg ivaretatt og at alle deres behov løses på en god måte.
Hvilket av Litteraturhusets arrangementer husker du best og hvorfor?
Det har vært mange gode og interessante arrangement. Spesielt godt husker jeg en del år hvor jeg reiste opp til Trondheim for å jobbe under Litteraturhusets samarbeid med Olavsfest. Nervepirrende var det de første gangene vi hadde åpne linjer til NRK P1 og sendte direkte på radio fra festivalen i sjeldent godt trondheimsvær. Ellers kommer jeg alltid til å huske den gang kveldens foredragsholder Linn Ullmann satt stormfast i Oslo da jeg møtte på jobb. Da hun omsider kom var det første som hendte at vannmugga veltet over mac’en hennes på scena. At den gradvis døde mer og mer under foredraget “Hvordan klare seg – en bruksanvisning” understreket nok foredragets tema på et godt vis – det gikk i alle fall skikkelig bra, og jeg tror alle var godt fornøyd da kvelden var omme.
Hvilken bok leste du sist og hvilket terningkast vil du gi den?
Når det gjelder litteratur går det aller mest i kunsthistorisk faglitteratur både på kveldstid og dagtid, og det er kanskje ikke helt temaet her. Men jeg er i alle fall i gang med Bjørn Jansens “Noen har snakka sammen”. Terningkast tør jeg ikke gi ennå, men skal jeg ta anbefalingen jeg fikk med boka på alvor, så bør den få et godt terningkast. Ellers har jeg lest litt i Linda Klakkens siste diktamling “Jordsøster” – hennes forfatterskap har jeg snubla innom med jevne og ujevne mellomrom i mange år.
Alle foto: Kristian Lillenes/Litteraturhuset i Trondheim
Håkon rigger klart til et av Litteraturhusets arrangement.