Litteraturhusets lesesirkel – Dag Solstad

Publisert den 27. mai 2025

Denne våren har Litteraturhuset i Trondheim hatt stor suksess med vår nye satsing på lesesirkel. Det er med stor glede at vi endelig kan avsløre at vi utvider dette tilbudet, og til høsten inviterer til lesesirkel med utgangspunkt i Dag Solstads forfatterskap.

Denne høsten vil Litteraturhusets lesesirkel ta for seg tre romaner av forfatteren Dag Solstad. Målet er å skape gode samtaler om hans fortellinger, personer, motiver, stil og tema. Lesesirkelen ledes av Solstad-ekspert og professor John Brumo, som underviser i Nordisk språk og litteratur ved NTNU og som vil dele sine innsikter for å stimulere til engasjerende diskusjoner.

Har du lest Solstad og ønsker å diskutere det med andre? Eller kanskje du ikke har lest Solstad, men har et ønske om å gjøre det? Uansett om du er en erfaren Solstad-leser eller nybegynner, er du velkommen til vår lesesirkel!

Da Dag Solstad døde i mars i år, var det punktum for et av Norges viktigste forfatterskap. Det er talende for Solstads posisjon at både statsminister Jonas Gahr Støre og Karl Ove Knausgård holdt tale i begravelsen. Med humor, entusiasme og alvor har Solstad fra 1960-tallet og fram til i dag utforsket eksistensielle spørsmål på bakteppet av samfunnsutviklingen. Forfatterskapet er særegent og mangfoldig, men kan forstås i lys av ti-års epoker, hvert med sitt tydelige preg: 60-tallet, 70-tallet, 80-tallet og så videre. Men det er også tydelige sammenhenger «på langs»: Ikke bare det ofte brukte åpningsmotivet med en mann med to tunge kofferter på en togstasjon, men også opplevelsen av utenforskap, generasjonskonflikter, politikk og samfunnskritikk. I lesesirkelen skal vi sammen bli kjent med forfatterskapet og lese og diskutere noen høydepunkter.

I lesesirkelens første møte vil vi forsøke å skaffe oss et overblikk over forfatterskapet som helhet. Vi skal også se på kontinuiteten hos Solstad: skildringene av utenforskap, generasjonskonflikter, politikk og samfunnskritikk. På vårt andre har vi lest Gymnaslærer Pedersen (1982) – Solstads humørfylte og fascinerende skildring av veien inn i den politiske bevegelsen AKP (m-l). På tredje møte skal vi drøfte Ellevte roman, bok atten (1992) – en av Solstads mørkeste romaner som ender med at hovedpersonen later som om han har blitt lam. På fjerde møte skal vi drøfte hans mest selvbiografiske roman, navngitt etter Solstads egen fødselsdag: 16.07.41 (2002).

Praktisk informasjon:

Lesesirkelen består av totalt fire møter.

Møtene arrangeres en gang per måned, fra august til november.

25. august – Introduksjon: Dag Solstads forfatterskap
22. september – 80-tallet: Gymnaslærer Pedersen
27. oktober – 90-tallet: Ellevte roman, bok atten
24. november – 00-tallet og senere: 16.07.41

For påmelding: send mail til marthe@litteraturhusetitrondheim.no

Det er et begrenset antall plasser.

Påmelding gjelder alle fire møtene og har en total pris på 400,-.

Deltakerne må selv låne eller kjøpe de bøkene som skal leses.