Studio Litteraturhuset
Studio Litteraturhuset er Litteraturhusets digitale satsning. Her finner du våre podkastepisoder, og videoopptak av strømmearrangementer.

Sarah Gaulin: Fritt Ord Prisvinner i samtale om ekstremisme og æreskultur
24. mar 2025
Sarah Gaulin (30) ble nylig tildelt Fritt Ords Honnør, en prestisjefull ytringsfrihetspris som gis av Stiftelsen Fritt Ord. Prisen tildeles personer som har gjort en betydelig innsats for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur.
Lytt nå
Kulturens potensial i samfunnsplanlegging
10. mar 2025
Når vi skal planlegge det gode samfunnet – hvilke verktøy tar vi i bruk? Finnes det et uutnyttet potensial i kulturkompetansen som Norge har i rikt monn? Hvilke samfunnsverdier skapes av et sterkt kulturliv?
Lytt nå
Edy Poppy: Om kunsten og livet. Og sammenhengen mellom de to.
5. mar 2025
Edy Poppys nyeste roman «IGGY» har høstet flotte anmeldelser. Den handler om frykten for det konvensjonelle og begjæret etter overskridelse. Om aborten Iggy. Om sex, løgner og litteratur. Og om å gjøre en intellektuell klassereise.
Lytt nå
Er det krise i Trondheimskolen?
19. feb 2025
Over to tredjedeler av skolene i Trondheim bryter den lovpålagte lærernormen. Det kuttes i stillinger til både pedagoger og assistenter. Et gryende foreldreopprør er på gang.
Lytt nå
Lanseringsfest: Arild Vange – Ørene åpnes
18. feb 2025
Velkommen til en musikalsk lansering av Arild Vanges nye diktbok Ørene åpnes!
Lytt nå
Terrorismens vekst og fall
13. feb 2025
Hva er terrorisme? Og hvordan har terrorismen utvklet seg over tid? Dette kan du få svar på når Torbjørn Knutsen gjester Litteraturhuset for å fortelle om sin nyeste bok: “Terrorismens vekst og fall”.
Lytt nå
Kristin Valla og Ragnhild Brochmann – Om estetikk, kreativitet og frihet
12. feb 2025
Inspirert av Virginia Woolfs klassiske essay Et eget rom legger Kristin Valla ut på en reise til Frankrike for å skaffe seg et sted å skrive. Med lånte penger og en uforløst roman kjøper hun et gammelt hus i en liten sørfransk landsby.
Lytt nå
Fortsatt nei til EU?
10. feb 2025
30 år har gått siden Norge sa nei til EU for andre gang. Tilhengere av EU ønsker ny omkamp og viser til at ingen under 48 år har fått sagt sin mening om EU-medlemskap. Burde Norge fortsatt stå utenfor EU i en verden i forandring, hvor nye farer truer?
Lytt nå
Ski-VM Trondheim 2025: Koster festen mer enn den smaker?
5. feb 2025
Arrangørene bak Ski-VM 2025 lover tiårets største folkefest. Men fest koster og bakrusen kan bli tung.
Lytt nå
Slippfest: D.H. Lawrence – Fugler, beist og blomster
5. feb 2025
For første gang er en hel diktsamling av den store engelske forfatteren D.H. Lawrence gjendiktet til norsk, og onsdag 5. februar feirer vi denne utgivelsen på Litteraturhuset i Trondheim.
Lytt nå
Hvordan gjør vi bærekraft og sirkulærøkonomi til mer enn fine ord?
5. feb 2025
På papiret er det tverrpolitisk enighet om at sirkulærøkonomi og mer bærekraftige samfunn er viktige mål. Men, hvordan går vi fra fagre ord til å bygge samfunn hvor sirkulærøkonomi og bærekraft er innarbeidet på alle nivåer i økonomien og samfunnet?
Lytt nå
Avin Rostami: Man lærer å overleve fremfor å leve
30. jan 2025
De spør hvordan det var å flykte så mange ganger? Å starte på nytt hele tiden? Jeg svarer: Man lærer å overleve fremfor å leve.
Lytt nå
Julie Maske – Om helårsbading i norsk natur
27. jan 2025
I tjue år har Julie Maske svømt i sjøen – uansett vær, gjennom hele året. Hun har blitt kalt både gal og risikosøkende – og de færreste har latt seg friste til å bli med.
Lytt nå
Maria Parr og Julia Kahrs: Om å skrive og lese bøker for barn
22. jan 2025
Maria Parr og Julia Kahrs, to av Norges fremste barnebokforfattere, har to vidt forskjellige forfatterskap. Felles er imidlertid deres unike evne til å se barn og unge, og til å bruke drømmer og fantasi til å skrive fortellinger som retter seg mot dem.
Lytt nå
Frokostmøte: Fellesskap på hell i videregående skole?
17. jan 2025
Fellesskap på hell i videregående skole? Tidligere har INCLUSCHOOL-prosjektet satt dagsordenen for fellesskap i barneskolen og denne gangen står videregående skole på agendaen: Hvordan står det egentlig til med fellesskapet i den norske videregående skolen?
Se nå
Trilogien om Tue: Thomas Korsgaard i samtale med Marie Aubert
16. jan 2025
Thomas Korsgaard har tatt både lesere og anmeldere med storm, med sin trilogi om Tue. På norsk har bøkene solgt i nærmere 65.000 eksemplarer og serien utkommer stadig på flere språk. 16. januar besøker forfatteren Litteraturhuset i Trondheim!
Lytt nå
Barnebokåret 2024
15. jan 2025
Vil du lese oftere med barnet ditt? Eller trenger du tips til hvilke bøker barnet kan lese selv, men sliter med å orientere deg i bok-jungelen?
Lytt nå
Nihilisme? Religion og det vondes problem; Kunnskapsrelaterte utfordringer i moderne kriseramma samfunn
13. jan 2025
I 1958, som 21-årig medisinstudent, skreiv Gunnar Skirbekk boka Nihilisme? Eit ungt menneskes forsøk på å orientere seg. Reaksjonane var overveldande. No er boka gitt ut på nytt.
Lytt nå
Bokbad – Audun Lysbakken “I alle dager”
11. des 2024
Audun Lysbakken har i snart 25 år vært en av norsk venstresides ledende politikere. Vi møter ham til samtale om lærdommene fra et halvt liv i politikken, og hvilken kurs vi bør sette i en stadig skumlere verden.
Lytt nå
Møte med klimaminister Tore O. Sandvik – Kan Norge nå målene i klima og naturpolitikken?
9. des 2024
Norge har satt seg tøffe mål for å takle både klimakrise og naturkrise. Klima-og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap) stiller til samtale og utspørring om hvordan regjeringen skal møte krisa.
Lytt nå
Planlegger vi en ny firefelts Elgeseter gate gjennom Nyhavna?
5. des 2024
I det vi er i ferd med å fikse de store innfartsårene våre fra bilby til byliv planlegges det en flunkende ny firefelts vei over byens neste store byggeprosjekt: Nyhavna. Hva er det som skjer?
Lytt nå
Den store samtalen om KI og kunsten
19. nov 2024
Møt Inga Strümke og Bjørn Vatne i samtale om hvilke konsekvenser kunstig intelligens vil få for kunsten.
Lytt nå
Thomas Seltzer og Steffen Kretz: USAs usikre fremtid
16. nov 2024
USA har i lang tid vært Norges nærmeste allierte, men dette kan være i endring. Autoritære stemmer, nye sannheter og økonomiske nedgangstider skaper et nytt USA.
Lytt nå
Carsten Jensen: Klimakamp eller klimasorg?
16. nov 2024
Hvordan forholder vi oss til klimakrisen uten å miste alt håp? Carsten Jensen og Anne Karin Sæther skal diskutere klimakampen og hvordan troen på fremtiden kan bevares.
Lytt nå
Superuka! Er kvinnens eggløsning som naturlig kokain? – Basta 2024
16. nov 2024
Med boka Superuka! vil Line Tiller belyse hvordan eggløsning er som naturlig kokain. Vi vet at syklusen påvirker kvinner, men at uka før eggløsning er en syvdagersfest – hver eneste måned – er det ingen som snakker om.
Lytt nå
Byens vann – En virtuell byvandring under Trondheims gater – Basta 2024
16. nov 2024
Hvordan hadde Trondheim vært uten et fungerende avløpssystem? Bli med på en reise gjennom Trondheims vann- og avløpshistorie.
Lytt nå
Antropocen – menneskets tidsalder – Basta 2024
16. nov 2024
Menneskets påvirkning på klima, atmosfære og natur er blitt så omfattende at vi har gått inn i en ny epoke i jordas historie, som kalles antropocen – menneskets tidsalder.
Lytt nå
Pust ut – En innføring i meditasjon og mindfulness med Kasper Kristoffersen og Fredrik Austad – Basta 2024
16. nov 2024
Kasper Kristoffersen og Fredrik Austad utgjør meditasjonsfellesskapet To gutter som mediterer. Med boka «Pust ut» vil de hjelpe leseren å finne ro.
Lytt nå
Jobb mindre, lev mer! – Basta 2024
16. nov 2024
40% av norske arbeidstakere opplever arbeidshverdagen som stresspreget. Flere blir utmattet, både psykisk og fysisk, og stadig flere får negative følelser knyttet til jobben sin. Likevel jobber vi stadig mer.
Lytt nå
Null Stress – en samtale om en alternativ hverdag – Basta 2024
16. nov 2024
For voksne med barn kan en avslappet hverdag virke som en drøm fra fortiden. Er det egentlig mulig å rømme fra tidsklemme og hverdagsstress, eller må man bare leve med det?
Lytt nå
Prisutdeling: NTNU litteraturpris sakprosa 2024 – Basta 2024
16. nov 2024
NTNU deler årleg ut ein litteraturpris for å synleggjere og utvikle litterær verksemd knytt til Trøndelag. I 2024 er det sakprosa som står for tur.
Lytt nå
Kathrine Nedrejord: Klassikerforedraget – Om Nils-Aslak Valkeapääs Helsing frå Sameland – Basta 2024
16. nov 2024
Selv om «Helsing frå Sameland» er 50 år gammel, er den dessverre like aktuell i dag.
Lytt nå
Sakprosaens plass – Basta 2024
16. nov 2024
Debatten om litterær kvalitet og litteraturens rammevilkår har blusset opp med jevne mellomrom de siste årene. Basta 2024 innledes med en debatt om sakprosaens plass i litteraturen.
Lytt nå
Boklansering: Ingrid Storholmen – Bloddråpetall
11. nov 2024
Den 11. november lanserer Ingrid Storholmen sin niende bok «Bloddråpetall» på Litteraturhuset i Trondheim.
Lytt nå
Mímir Kristjánsson – Dømt til å bli fyllik?
4. nov 2024
Faren til Mímir Kristjánsson var en flott fyr – og alkoholiker. Slekta til Mímir har vært full av fylliker siden vikingtiden. Må han følge i deres fotspor?
Lytt nå
NTNUs kunstkompetanse – for en bedre kulturby
24. okt 2024
Hvordan bruker vi den kompetansen NTNU utvikler på kunst til å gjøre kulturtilbudene i Trondheim best mulig for innbyggerne?
Lytt nå
«Ikke lett å glemme» – En samtale om å være pårørende til en forelder med demens
22. okt 2024
En høst plukket Marianne over hundre kilo sopp. Hilde Merete strikket over femti kjøkkenkluter. Dette var to overlevelsesstrategier for å håndtere den nye hverdagen da deres foreldre fikk demens.
Lytt nå
Virusvarsleren – prisen for å si ifra – Stockmanndagene 2024
28. sep 2024
Basert på tilgjengelig forskning fryktet Gunhild Nyborg, forsker og lege, en virusutløst massedød i Norge. Det skulle koste henne dyrt.
Lytt nå
Mer makt til far – Hva er barnets beste? – Stockmanndagene 2024
28. sep 2024
Er Mannsutvalgets forslag til det beste for barna?
Lytt nå
Kan vi jobbe for fred, uten å jobbe for Putin? – Stockmanndagene 2024
28. sep 2024
Hvordan skal det internasjonale samfunnet og Norge jobbe for fred i Ukraina?
Lytt nå
Stockmannforedraget: Arild Knutsen – Norsk ruspolitikk, fanget mellom hjelp og straff
27. sep 2024
Foredrag fulgt av ruspolitisk debatt om den norske ruspolitikkens identitetskrise
Lytt nå
Barnefri – Har vi en fødekrise? – Stockmanndagene 2024
27. sep 2024
Er de fallende fødetallene et samfunnsproblem, eller en privatsak?
Lytt nå
Hvordan snakker vi sammen når krigen herjer? – Stockmanndagene 2024
27. sep 2024
Hvor går grensene for hva man kan si i kampens hete?
Lytt nå
Arven etter Assange – Er institusjonene som skal beskytte journalister og varslere sterke nok? – Stockmanndagene 2024
26. sep 2024
Hva kan vi lære av Assange-saken?
Lytt nå
Sannhets- og forsoningskommisjonen: Risikerer vi mindre forsoning når forsoning er målet? – Stockmanndagene 2024
26. sep 2024
Risikerer vi at et erklært mål om forsoning virker stikk i mot sin hensikt?
Lytt nå
Kunsten å lese Fosse
24. sep 2024
I fjor kom Nobelprisen i litteratur «hjem», da Jon Fosse fikk prisen som første norske forfatter på 95 år. Den gjeve utmerkelsen har inspirert mange lesere til å nærme seg dette forfatterskapet.
Lytt nå
Edith Notowicz – en samtale om tilgivelse etter Auschwitz – Podkast
23. sep 2024
Edith Notowicz er den siste i Norge som overlevde Auschwitz.
Lytt nå
Edith Notowicz – en samtale om tilgivelse etter Auschwitz – Video
23. sep 2024
Edith Notowicz er den siste i Norge som overlevde Auschwitz.
Se nå