Kunnskap | Debatt
Avlogga: Lykkeligere uten skjerm?
I ett år skal forfatter og Adressa-spaltist Michael Stilson klare seg uten smarttelefon og sosiale medier. 18. september leverte han inn smarttelefonen som en del av NRK-prosjektet «Avlogga», og kan nå bare ringe eller sende sms.
– Det beste for meg er at vi finner ut at skjerm er noe dritt. Og at det er livsfarlig å være på den, sa småbarnsfaren til NRK da prosjektet ble lansert. Det neste året skal han og makker Sven B. Sundet utforske hva dette gjør med dem.
Hvordan går det så langt? Har han sterke some-abstinenser? Er han blitt mer oppmerksom, tilstedeværende – ja, lykkeligere?
Adresseavisen inviterer til panelsamtale på Litteraturhuset i Trondheim. Vi spør også: Hvordan påvirker egentlig sosiale medier unges psykiske helse?
Ifølge en fersk NTNU-studie er det ikke grunnlag for å si at bruk av sosiale medier gir økte symptomer på depresjon og angst.
– Mange tror det er en sannhet at sosial mediebruk fører til psykiske plager. Det stemmer ikke, skriver psykologiprofessor Silje Steinsbekk i Midtnorsk debatt.
Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) viser at unges psykiske helse ble forverret etter 2010. Professor i samfunnsmedisin Steinar Krokstad sier dette sammenfaller med at «alle» begynte å bruke sosiale medier da:
– Siden introduksjon av sosiale media i samfunnet, har den psykiske helsa til ungdom, studenter og ungdommer forverret seg betydelig, sier Krokstad.
Hvorfor har forskerne ulike syn?
Debattansvarlig Andrea H. Tiltnes i Adresseavisen leder panelsamtalen med Stilson, Steinsbekk og Krokstad.
Dato
24. okt 2023
Tid
18:00 - 19:30
Pris
Kr200 / Kr100
Deltakere
Michael Stilson - Silje Steinsbekk - Steinar Krokstad - Andrea H. Tiltnes
Arrangør
Adresseavisen