Trine Hisdal
Thorvald Steen: Hva kan et korstog i middelalderen fortelle oss om mennesket?
Litteratur | Kunnskap | Samtale

Thorvald Steen: Hva kan et korstog i middelalderen fortelle oss om mennesket?

Inngår i serien «Livets skjørhet»

Spørsmålet som reises i kveldens samtale – hva har det med «livets skjørhet» å gjøre? Men det er ikke vanskelig å finne igjen temaet i Thorvalds Steens siste bok – Påklederen – om tro og lidenskap, grusomhet og miskunnhet.

Massimo Gasparino er lærd, vellykket og sekretær for dogen av Venezia, Enrico Dandolo. Dogen er leder for det fjerde korstoget. Flåten seiler i retning Jerusalem, tror alle, bortsett fra dogen. Ferden ender i Konstantinopel, verdens rikeste by i 1204. Byen plyndres og tyvgodset fraktes til Venezia. Dogen mistenker sin sekretær for å skrive på et brev der Dandolo blir angitt til paven for å stå bak en av historiens største forbrytelser. Vil sekretæren rekke å bli ferdig med sin avsløring av sviket han selv er indirekte skyld i, eller vil dogen få tak i brevet før det blir sendt? For dem begge står det om livet.

Dette er bakgrunnen for samtalen mellom Thorvald Steen og Per Bjørn Foros, innrammet av temaet «livets skjørhet».

Thorvald Steen debuterte som poet i 1983. Hans nasjonale gjennombrudd kom i 1992 med diktsyklusen Ilden. Året etter slo han igjennom internasjonalt, med den historiske romanen Don Carlos. Forfatterskapet har vekslet mellom romaner bygd på hans egen livserfaring – som Det hvite badehuset (2017) og Det siste fotografiet (2019) – og hans nyskapende historiske romaner – som Konstantinopel, Den lille hesten og Det usynlige biblioteket. De siste har fått betegnelsen neonsaga, der han avdekker Europas glemte historie. Årets roman Påklederen er intet unntak.

Steen har mottatt en rekke priser og utmerkelser i inn- og utland. Hans to siste romaner er nominert til Dublin Litterary Award.

Per Bjørn Foros er tidligere førsteamanuensis ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (nå NTNU) og initiativtager til serien «Livets skjørhet».

«Livets skjørhet»

Bak alt det vi baler med, ligger noen store spørsmål som hefter ved selve tilværelsen, og som er felles for alle mennesker. Vi er skjøre skapninger, kastet ut i livet uten å ha bedt om det, overlatt til oss selv i en vanskelig verden. Filosofene snakker om «livets grunnvilkår»: sårbarhet, smerte, ensomhet, avhengighet og dødelighet. Det mangler ikke på temaer som belyser dette, verken i kunsten, medieverdenen eller hverdagen, det være seg sorg, skjebne, mening, håp, ansvar, kjærlighet, tilgivelse, forsoning. I denne serien prøver vi å trenge ned i noen av disse temaene, slik at vi kan kjenne dem igjen hos oss selv og dele tankene med andre.

Flere arrangementer i denne serien

Dato

7. sep 2023

Tid

18:00 - 20:00

Pris

Kr150 / Kr100

Deltakere

Thorvald Steen - Per Bjørn Foros

Arrangør

Litteraturhuset i Trondheim