Den fantastiske poteten – en kulturhistorie

En potetkveld med Marianne Berg

Poteten har vært en uvurderlig del av menneskehetens kulturhistorie og næringsgrunnlag i over 10 000 år. Den er allsidig, robust, tilpasningsdyktig, mettende og velsmakende. Forfatter Marianne Berg har pløyd historiebøker og besøkt mange land på jakt etter potetens hemmeligheter. Hun har snakket med potetprodusenter, potetforskere, historikere og potetspisere i flere store potetnasjoner. Denne kvelden deler hun kunnskap og erfaringer med oss, og hun deler ikke minst sin egen lidenskap for poteten.

Potetens historie fra mennesket begynte å sanke og utnytte villpoteten i Sør-Amerika og frem til at den dyrkes i over 130 land, har ikke vært en jubelreise. I foredraget tar hun oss med til Peru – der potetens vugge trolig sto – der småbønder fortsatt dyrker poteter 4 500 meter over havet. I Europa møtte knollen sterk motstand. Det måtte kriger og hunger til for at poteten kom over gjerdet fra botanikerens hage og ut på bondens åker. I 1694 utgir Christian Gartner i Trondhjem den første hageboka i Norge, Horticultura. Her beskriver han både poteten og jordskokken, og han har mest tro på sistnevnte.   

Det blir sagt at poteten endret verdensøkonomien to ganger, første gang da conquistadorene utvant så mye gull og sølv at det utløste inflasjon da de fraktet det tilbake til Spania. Andre gangen da potetene erstattet mye av det det dårlige kornet i Europa, og vi fikk en sterk befolkningsvekst fra midten av 1700-tallet. 

Marianne Berg vil også belyse hvordan planteforedling med kryssing av villpotet og kultivert potet kan bidra i fattigdomsbekjempelse, og ikke minst bidra i møte med klimaendringene. Hun forteller en historie som både er personlig, historisk og samtidsrelevant.

Etter foredraget blir det en panelsamtale med Marianne Berg og representanter fra lokale dyrkingsmiljøer, henholdsvis Klemetsaune kolonihage og Voll gård. Interessen for å dyrke både poteter og andre vekster ser ut til å ta seg opp. Er dette en reaksjon på økende forurensning og bekymring for matsikkerheten? Og er det slik at urolige tider med pandemi og krig gjør oss mer bevisste på verdien av selvforsyning?

Samtalen ledes av Elisabeth Farstad, ivrig amatørdyrker i Trondheim potetdyrkarlag.

Marianne Berg (f. 1956) er agronom fra Hvam Landbruksskole (1976), og har en bachelorgrad i religionshistorie og sosiologi fra UiO (2005). Hun har jobbet som bonde i Vormsund og som kulturarbeider i Setesdal. De siste årene har hun vært en ivrig potetdyrker i Oslo.

Sted: Kulturtorget, Trondheim folkebibliotek
Tidspunkt: 19:00-21:00. Inngang fra kl. 18.30.
Inngang: 100/75

Portrettfoto av Marianne Berg: Agnete Brun

 

Gå til arrangementet dette innholdet er hentet fra.

Alle podkaster og strømminger