Den lange vakta. En historie fra et helsevesen på bristepunktet
Sykepleiere har sluttet å bruke sandaler på jobb. I sykehuset trenger du joggesko, for det er nemlig det eneste som duger når vi må løpe gjennom korridorer fra pasient til pasient, skriver Liv Bjørnhaug Johansen i boka Den lange vakta. En historie fra et helsevesen på bristepunktet. Boka handler om hvordan det er å være sykepleier under koronapandemien, og gir et tydelig varsko om et helsevesen på bristepunktet.
Da koronapandemien rammet, sto sykepleierne i frontlinjen. På sykehus, sykehjem og i hjemmetjenesten jobbet de intenst for å redde liv.
I Den lange vakta blir vi med sykepleier Liv Bjørnhaug Johansen på jobb, i en hverdag som er snudd på hodet. Alvorlig syke får ikke treffe fortvilte pårørende. Ansatte må trylle fram isolater og ikle seg knitrende smitteverndrakter. Samtidig blir de selv utsatt for stor risiko. For sykepleierne øker arbeidspresset. Hvor lenge kan de stå i en så intens jobbhverdag?
Helsevesenet som rekordraskt omstilte seg til å håndtere en pandemi, var allerede underbemannet og på bristepunktet. Hvilke konsekvenser har det for oss og for samfunnet? Hvordan kan vi styrke helsetjenestene våre så vi står bedre rustet ved neste krise?
Vi møter Liv Bjørnhaug Johansen i samtale med Gro Lillebø, spesialsykepleier og hovedtillitsvalgt ved St. Olavs Hospital.
Liv Bjørnhaug Johansen (f. 1979) er sykepleier og temaredaktør i Sykepleien.
Sted: Sellanraa
Inngang: 100/75
Begrenset antall plasser på grunn av smittevernhensyn. Vi ber publikum om å forhåndskjøpe billetter.
Les om Litteraturhusets rutiner for godt smittevern her: https://litteraturhusetitrondheim.no/info-vedr…/