Håkon Bleken og Ståle Kleiberg – Maleren og komponisten – Deres verk, motiver og arbeid
Som innslag i serien «Hva er da et menneske?» kan denne samtalen lede i mange retninger. Kunsten har mennesket som et av sine mest sentrale motiver, knyttet til både hverdagserfaringer og de helt store spørsmål. I sitt vesen og gjennom sine temaer er kunsten overskridende og får oss til å se oss selv og verden på nytt. Dette er også kjernen i kunstnerens uttrykk og hans bruk av kunstneriske midler, det møysommelige arbeidet med formen. I kveld er det kunstnerens perspektiv på dette arbeidet som skal stå i sentrum – med blikket rettet mot mennesket.
Vi møter Håkon Bleken og Ståle Kleiberg i samtale med Per Bjørn Foros, tidligere førsteamanuensis ved NTNU og initiativtaker til serien «Hva er da et menneske?».
Håkon Bleken er en av våre mest kjente samtidskunstnere. I sin tid som ansatt ved Institutt for form og farge ved daværende NTH ble han medlem av Gruppe 5, bestående av unge bildende kunstnere. Hadde sitt gjennombrudd i 1971 med en serie kulltegninger. Han er kjent for å bruke litterære verk som utgangspunkt for sine bilder og illustrasjoner. Menneskelig lidelse og samfunnsengasjement er sentrale temaer hos Bleken. Men ikke minst er han kjent for sine portretter. Har hatt en rekke separatutstillinger i inn- og utland. Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.
Ståle Kleiberg er en kjent norsk komponist, professor ved Institutt for musikk ved NTNU. Særlig anerkjennelse og oppmerksomhet har han fått for sine verk i tilknytning til lidelsene under nazismen, framført og belønnet i inn- og utland. Flere av hans verk har litterær bakgrunn. Operaoratoriet «David og Bathsheba» er basert på et kjent bibelsk motiv. «Mass for Modern Man» handler om tapet av eksistensiell mening, stilt opp mot håp og tro. I samarbeid med Helge Torvund har han gitt ut bestillingsverket «Trur du på lyng?» Kleiberg er nominert til Grammyprisen to ganger.
Inngang: 150/75
Foto av Ståle Kleiberg: Vegard Eggen, foto av Håkon Bleken: Geir Mogen