Katastrofesanger: Sykdom i skillingsviser, 1600-1900
Hva er lyden av sorg, og hvordan høres det ut når man synger om katastrofer, sykdom, ulykker og død? Siv Gøril Brandtzæg (NTNU) leder et forskningsprosjekt om skillingsviser, og i dette foredraget skal hun fortelle hvorfor skillingsviser er en sjanger som er verdt å undersøke når vi vil forstå hvordan våre formødre og forfedre har forholdt seg til katastrofer. Kanskje kan vi forstå vår egen samtids kriser bedre hvis vi kan se og høre fortidens klagesanger, slik de ble fremført i kulturhistoriens mørkeste og mest underholdende massemedium.
I foredragsserien «30 minutter med …» får akademikere, forskere og formidlere 30 minutter til å presentere et tema som interesserer dem innenfor eget forsknings- eller interessefelt.
Siv Gøril Brandtzæg er forsker ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU. For tiden leder hun et skandinavisk prosjekt som heter “Skillingsvisene i Norge, 1550-1950: Den forsømte kulturarven”.
Foredraget direktestrømmes på Litteraturhusets Facebook-side klokken 19:00.
I forbindelse med koronasituasjonen har Litteraturhuset i Trondheim nedskalert sin virksomhet og etablert Studio Litteraturhuset som ei digital satsning utover våren, foreløpig på svært begrensede ressurser. Dersom du ønsker å støtte virksomheten, kan du donere et valgfritt beløp via vår hjemmeside, eller via Vipps-nummer 105581.