Men er det bra? – Utenforskap
«Men er det bra?» er Litteraturhusets kritiske panel hvor kritikere og litteraturvitere tar temperaturen på det som myldrer og rører seg i samtidslitteraturen.
Kveldens panel har valgt seg ut tre bøker som gir stemmer til mennesker som føler på ulike former for utenforskap. Denne kvelden ser vi hva de får ut av å undersøke Pedro Carmona-Alvarez, Kjersti Skomsvold og Monica Goksøyr.
– I en poetisk språkdrakt gir Pedro Carmona-Alvarez’ «Chiquitita» stemme til et barn som tvinges på flukt.
– I Monika Koksøyrs debutnovellesamling «Slemme jenter» møter vi jenter som kjenner på ensomhet og utenforskap, og som har mødre fra Asia og fedre på sjøen.
– Kjersti Annesdatter Skomsvold «Syke søster» handler om sykdom som spiser de levende, og døde som har noe de vil fortelle.
Hva er bra, og hva kunne vært bedre? Finnes det noen linjer på tvers av de ulike verkene, og kan de sies å være del av større bevegelser i samtiden?
Om panelet:
Karolina Drozdowska er førsteamanuensis i nordisk litteratur ved NTNU, og oversetter norsk skjønnlitteratur til polsk. Hun ble tildelt NORLAs oversetterpris for 2021.
Anne Karine Kleveland er spesialisert innen latinamerikansk samtidslitteratur fra Universidad de Salamanca, Spania, og Universidad Nacional Autónoma de México. Hun har ph.d. fra NTNU innen feltet flerspråklig litteratur.
Sofie Anker-Møller Damgaard jobber som stipendiat ved litteraturvitenskap på NTNU.