Petter Fiskum Myhr – Hva kan skje, om vi våger å sitte helt stille?
«Du vil vel finne på noe som får tida til å gå,» sa folk, da Petter Fiskum Myhr gikk av som direktør for Olavsfest i Trondheim. «Nei, jeg skal finne på noe som får tida til å vare,» svarte han. «Du vil i hvert fall ikke sette deg ned i en gyngestol!» sa de. «Det er akkurat det jeg skal,» svarte Myhr.
Hver morgen setter han seg ned i gyngestolen, uten musikk, uten radio eller mobil, og venter i stillhet på at noe skal komme. Ganske raskt merker han at gyngestolen virker. Det er noe som kommer. Tanker han ellers ikke ville ha tenkt. Følelser han ellers ikke ville ha følt. Små hendelser han ellers ikke ville ha lagt merke til: Det kan være morgenlyset, som smyger seg inn fra vinduet til venstre. Eller kroppen, som kjennes litt tyngre enn vanlig. Eller pusten som hvisker at den finnes, at den holder på, hele tiden.
Erfaringene fra gyngestolen er nå blitt til boka, Ny dag, ny nåde, som er en vakker fortelling om død og liv, om tro og tvil. Vi møter en far som er til stede for alle, og som peker på det som er viktig. Vi møter ei mor som dør altfor tidlig, uten at noen vet hvorfor. Og vi møter en sønn, som blir en far og etter hvert en bestefar, men som alltid vil se på seg selv om en sorgarbeider.
Det er bare vissheten om døden som kan få oss til å se det oppløftende i, at hver ny dag, er en ny nåde.
Forfatter Petter Fiskum Myhr forteller om boka og gyngestolmetoden, på Litteraturhuset, lørdag 16. mars kl. 19.00.