Afghanistan under Taliban

Afghanistan under Taliban


Asieh Amini - Beate Ekeløve-Slydal - Sonia Ahmadi - Basil Nicobin

15. august tok Taliban over Kabul, noe som var en dramatisk overraskelse for hele verden. I det siste har situasjonen i Afghanistans, med fokus på den politiske situasjonen, igjen vært hovedoppslag i vestlige medier. Men hvordan er dagens situasjon angående menneskerettigheter og Afghanistans framtid? Og hvordan kan norsk-afghanere og det norske sivilsamfunnet hjelpe vanlige folk i Afghanistan? 

Vi har invitert et panel til samtale for å snakke om dette. Samtalen blir ledet av menneskerettighetsaktivist og poet Asieh Amini, og deltakerne i panelet er:

Beate Ekeløve-Slydal er politisk rådgiver i Amnesty. Hun er utdannet statsviter med fordypning i internasjonal politikk, konflikt og konfliktløsing, og bekjempelse av internasjonal terrorisme. I Amnesty har hun særlig ansvar for arbeidet med næringslivets samfunnsansvar, flyktninger, internasjonal rett, og arbeidet opp mot FN, Europarådet og den internasjonale straffedomstolen (ICC). På flyktningefeltet har hun arbeidet for at kjønnsbasert forfølgelse skal gi rett til asyl, og å synliggjøre hvordan kvinner på flukt er sårbare både som flyktninger og i kraft av sitt kjønn. Afghanistan er ett av landene hun arbeider med på dette feltet. Hun er skrivende medredaktør for boken «Menneskerettigheter – en innføring», som er oversatt til fem språk.

Sonia Ahmadi er en norsk-afghansk menneskerettighetsaktivist som kom fra Afghanistan som ung alenemor og klarte å integrere seg i det norske samfunnet, ta en master, etablere seg som entreprenør, foredragsholder og samfunnsdebattant. Hun er leder og grunnlegger i organisasjonen Norsk-Afghanske Kvinner for Endring som har som formål å integrere og inkludere kvinner med afghansk bakgrunn i det norske samfunnet og arbeidslivet. Hun har en bachelor i Statsvitenskap, et årsstudium i Likestilling og Mangfold, og en master i Entreprenørskap og Teknologiledelse fra NTNU. For tiden jobber hun som forskningsrådgiver ved NTNU.

Basil Nicobin er opprinnelig fra Afghanistan har bodd i Norge i 18 år. Han har studert Asia og Midtøsten Studier på Universitet i Oslo. Har foretatt studiereiser i India, Libanon og Egypt. Nicobin har jobbet i integreringsfeltet i over 12 år i Norge og nå jobber han som veileder i NAV og er bosatt i Nes i Viken.  I tillegg er han aktiv i politikk og i samfunnsrelaterte problemstillinger i både Afghanistan og Norge.

Denne samtalen er et samarbeid mellom Litteraturhuset i Trondheim, Amnesty International Norge Region Midt og Norsk-Afghanske Kvinner for Endring.

Sted: Mangfoldhuset, Kongens gate 34

Gratis inngang.

Bildet viser f.v. Asieh Amini (foto: Javad Montazeri), Beate Ekeløve-Slydal, Sonia Ahmadi og Basil Nicobin

Dato

20. okt 2021

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Mangfoldhuset

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere