Agnar Mykle – Kjærligheten er en ensom ting

Agnar Mykle – Kjærligheten er en ensom ting


Torstein Andersen

Bli med skuespiller Torstein Andersen på en reise inn i Agnar Mykles verden!

Torstein Andersen forteller om Mykles oppvekst i Trondheim, hans forhold til foreldrene, interessen for dukketeater og historier fra hans rikholdige liv. Skuespilleren vil også lese utdrag fra Mykles forfatterskap.

Agnar Mykle (1915-1994) ble født i Trondheim og tilbrakte oppveksten sin her. Han fikk sitt gjennombrudd som forfatter med romanen Lasso rundt fru Luna (1954). To år senere utkom Sangen om den røde rubin, som for ettertiden har blitt stående som Mykles mest kjente verk. Hovedpersonen i begge bøkene er Ask Burlefot. Et sentralt tema i Sangen om den røde rubin er hovedpersonens splittelse mellom kynisk kvinneforbruk og opphøyde drømmer om  den store kjærligheten. Sagaen om Ask Burlefot avslutter med de famøse linjene: «Kjærlighet er noe andre ikke vet om. Kjærligheten er en ensom ting».

Sangen om den røde rubin fikk gode anmeldelser da den ble utgitt, og solgte ut flere opplag. Men boka vakte oppsikt for sine erotiske skildringer og satte i gang en sedelighetsdebatt. Mykle og forlaget ble anmeldt, og senere straffeforfulgt, på grunn av bokens påståtte pornografiske innhold. I årene etter rettsprosessen fortsatte Mykle å skrive, men han publiserte lite, og arbeidene som ble utgitt i denne perioden er av varierende kvalitet.

Torstein Andersen (f. 1953) er skuespiller og instruktør. Som skuespiller har han medvirket i en rekke stykker, blant annet på Trøndelag Teater. Andersen har også hatt roller i flere filmer.

Arrangementet har inngang fra hovedbiblioteket, Kongens gate. Dørene åpner kl. 18.30.

Inngang: 100/75

Foto: Fred Monclair, Nasjonalbiblioteket

Dato

29. mar 2019

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Kulturtorget

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere