Anne Oterholm: Kompromissløshet i litteraturen

Anne Oterholm: Kompromissløshet i litteraturen


Anne Oterholm - Erling Vaaler

Både gjennom sitt forfatterskap og litteraturpolitiske engasjement har Anne Oterholm vært en tydelig og høyt respektert stemme i norsk litteratur i en årrekke. Den 4. april møter vi Oterholm til samtale om hennes kompromissløse holdning til skjønnlitteraturen som kunstform med utgangspunkt i hennes forfatterskap og seneste utgivelse «Livslyst».

Som i flere av Oterholms utgivelser møter vi i «Livslyst» en hovedperson som ikke helt overskuer sin egen tilværelse. Åsta er barnløs og nærmer seg halvveis i livet. Hun jobber som renholder, et yrkesvalg som står i strid med familiens ellers kremmerske livsholdninger. På tross av Åstas opplevelse av seg selv som annerledes og fri fra sine foreldre og sin bror, lever hun et liv styrt av ytre press, hun innhentes ubønnhørlig av deres forventninger eller av sine mer eller mindre ulykksalige livsvalg.

Siden tidlig i forfatterskapet har Oterholms romaner utmerket seg for sine jeg-fortellere. Lojaliteten Oterholm har overfor sine jeg-fortellere er kompromissløs på godt og vondt: at Åsta ikke har kontroll over eget liv iverksettes uten at Åsta selv har tilgang på denne innsikten. I spennet mellom det desperate og det patetiske oppstår et unikt litterært uttrykk, som også er blitt Oterholms buemerke. Det er kanskje ikke Åstas selvforståelse det er noe feil med, men tilliten vi har til egen selvinnsikt.

Vi gleder oss til å bli bedre kjent med Oterholm, hennes forfatterskap og hennes litteratursyn!

Samtalen ledes av Erling Vaaler.

Anne Oterholm (f. 1964) er romanforfatter, kritiker og oversetter. Hun er tidligere leder av Den norske Forfatterforening (DnF), nåværende (avtroppende) leder for faglig utvalg for litteratur i Kulturrådet og nyslått mottaker av Undervisningsprisen for sitt fremragende arbeid som fagansvarlig ved Forfatterstudiet i Tromsø.

Erling Vaaler er fra Trondheim. Han har bakgrunn fra kunstfilosofi og Forfatterstudiet i Tromsø.

Sted: Sellanraa
Tidspunkt: 19:30-20:30. Dørene åpner kl. 19.
Inngang: 100/50
Gratis inngang for ansatte og studenter ved NTNU

Foto: Pernille Marie Walvik

Dato

4. apr 2022

Tid

19.30 - 20.30

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere