Åsne Seierstad (ekstra)


Åsne Seierstad - Jo Stein Moen

Hva er det som får ei ung jente med seksere i norsk og Knut Hamsun som yndlingsforfatter til å reise til Syria for å bli fødemaskin for IS?

Åsne Seierstad mottok Brageprisen 2016 for sin opprørende dokumentarroman om de to søstrene Ayan og Leila fra Bærum, som VG har omtalt som «en av de aller viktigste sakprosabøkene på svært lenge». 10. januar gjester hun litteraturhuset i samtale med politiker og forfatter Jo Stein Moen.

Flere har forsøkt å beskrive årsakene til at unge mennesker som er oppvokst i Norge vender landet ryggen for å kjempe for IS i Syria. Mange av historiene er kjennetegnet av unge menn med en vanskelig oppvekst, dårlige framtidsutsikter og gjerne ei fortid med kriminalitet, rus og vold. Seierstad har gått nærmere inn på to menneskeskjebner som forteller en annen historie. Det er historien om to unge og talentfulle jenter som blir stadig mer religiøse, som engasjerer seg i IslamNet og begynner å mene at verdens muslimer er fordervet av Vesten. Men det er også en historie om foreldre som ikke forstår hva som er i ferd med å skje, om en bror som blir ateist og om lærere som ikke aner hva de skal gjøre i møtet med den tiltakende radikalismen, og som ikke tror at det jentene skriver faktisk kan være så ille som det faktisk er.

På grunn av den store interessen for samtalen med Åsne Seierstad 10. januar, har både hun og samtalepartner Jo Stein Moen sagt seg villige til å føre en ny samtale påfølgende formiddag kl. 11. Denne samtalen vil finne sted i Rådhussalen.

15622440_1057644021025513_1740785102817548884_n

Dato

11. jan 2017

Tid

11.00 - 12.30

Sted

Rådhussalen

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere