Boklansering: Blomsten og trollet

Boklansering: Blomsten og trollet


Mariam Rasouli - Sverre M. Nyrønning

Litteratur for inkludering, i samarbeid med Norsk-afghanske Kvinner for Endring, inviterer dere til en samtale med romandebutant Mariam Rasouli.

Romanen Blomsten og trollet utspiller seg i Afghanistan under sovjetisk okkupasjon, borgerkrig og etter at Taliban tok makten og regjerte med hard hånd fra 1996 og frem til høsten 2001, da amerikanske styrker angrep landet etter al Qaidas terroraksjon mot World Trade Center i New York 11. september samme år. Vi følger hovedpersonen Fatima fra hun er en liten pike til hun som ung kvinne og for lengst mor blir forvist av den langt eldre ektemannen og må flykte ut av landet dagen etter at tvillingtårnene i New York falt. En flerårig og dramatisk flukt ender til slutt i Norge.

Romanens rystende historie er fortalt fra en kvinnes synsvinkel, der verden er rammet inn av både husets fire vegger og fysiske, kulturelle og religiøse murer som sperrer kvinner inne fra livet utenfor. Vold, overgrep og tvangsekteskap er stikkord, men også solidaritet og rivalisering kvinner imellom i en ekstrem mannskultur.

Manuskriptet til denne romanen hadde ligget urørt i en skrivebordsskuff i syv–åtte år, og ble funnet frem igjen etter at Taliban gjenerobret makten i Afghanistan i august 2021.

Mariam Rasouli (f. 1978) er fra Herat i det vestlige Afghanistan og kom til Norge som flyktning i 2003. Hun arbeider i dag som miljøarbeider i et kommunalt bofellesskap for unge, enslige flyktninger og asylsøkere. Hun har tidligere arbeidet i en brudesalong og som vekter, har spilt teater og vært frivillig medarbeider ved Menneskerettighetshuset i Trondheim. Blomsten og trollet er hennes debutroman.

Samtalen ledes av forlegger Sverre M. Nyrønning.

Sted: Kulturtorget, Trondheim folkebibliotek
Gratis inngang. Vi ber publikum om å ta ut gratisbilletter via Hoopla.

Det blir boksalg og signering under arrangementet.

Alle er velkommen!

Dato

8. des 2021

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Trondheim folkebibliotek, Kulturtorget

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere