Cissi Klein, unntakstilstanden – og hatet blant oss

Cissi Klein, unntakstilstanden – og hatet blant oss


Geir Svardal - Nikolaj Kahn - Jonas Skybakmoen

Adresseavisen inviterer til samtale med Geir Svardal og Nikolaj Kahn på Litteraturhuset i Trondheim, tirsdag 4. oktober kl. 19.30-21.00.

Adressa-journalist og forfatter Geir Svardal er aktuell med boka «Ingen skal få se at jeg gråter». Ordene tilhører Cissi Klein, som ble arrestert i klasserommet, deportert fra Trondheim og senere drept i Auschwitz. «Trondheims Anne Frank» ble bare 13 år gammel.

6. oktober er det 80 år siden den tyske okkupasjonsmakten innførte sivil unntakstilstand i Midt-Norge. Ti sonofre ble plukket ut og henrettet i Falstadskogen. Samtidig gikk startskuddet for den store deportasjonen av jødene i Norge. Samtlige jødiske menn i Trondheim ble arrestert, mens kvinnene og barna, deriblant Cissi, ble internert i forskjellige leiligheter i byen. Etter krigen var den jødiske befolkningen i Trondheim mer enn halvert.

-Tidvis minnes jeg på hvor marginalt det er at jeg faktisk lever. Fra tid til annen kommer det skremmende påminnelser som gjør min familiehistorie virkeligere for meg, skrev Nikolaj Kahn i 2020.

Hans oldemor Rosa Kahn ble i likhet med Cissi drept i et gasskammer i Auschwitz. Kahn jobber som psykologspesialist, og er tidligere spaltist i Adresseavisen.

Adresseavisens kommentator Jonas Skybakmoen leder samtalen. Skybakmoen har selv fulgt og fått innsikt i høyreekstreme miljøer i Norge og Norden.

Hvem var Cissi Klein? Hvordan har det vært å vokse opp som norsk jøde i nyere tid?

Velkommen til Sellanraa Bok&Bar, Litteraturhuset i Trondheim.

Tidspunkt: 19:30-21:00. Sellanraa holder åpent fra kl. 18.

Billetter på Hoopla: 50 (Abonnent, student, ufør) / 100 (ordinær).

Foto: Mariann Dybdahl/Aleksander Myklebust/Kim Nygård, Adresseavisen

Dato

4. okt 2022

Tid

19.30 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere