Den ukjente norske eventyreren Jens Munk

Den ukjente norske eventyreren Jens Munk


Irene A. Ellefsen

For nøyaktig 400 år siden seilte Jens Munk fra København for å finne Nordvestpassasjen. Han hadde blitt sendt ut av kong Christian 4. for å forsøke å finne sjøveien til Asia via Hudsonstredet. Passasjen fant de ikke, men ekspedisjonen regnes likevel som en bragd. Reisen ble fatal: Bare tre personer, blant dem Jens Munk selv, overlevde. 20. august utkommer boka om Jens Munks liv, Jens Munk. Jakten på Nordvestpassasjen, skrevet av Irene A. Ellefsen.

«Det er et mysterium at Munks liv har vært såpass ukjent så lenge. Kanskje har han gått under radaren i Norge fordi vi har lagt vekt på andre polarhelter og mer vellykkede ekspedisjoner fra nyere tid,» mener Irene A. Ellefsen.

Jens Munk var kaptein og oppdagelsesreisende. Han levde fra 1579-1628, i et Europa der vitenskapene og verdensomspennende handelsvirksomhet vokste fram. Men disse årene var også politisk turbulente, med flere kriger mellom Danmark-Norge og Sverige. Historien om Jens Munk spenner fra Brasil til Novaja Semlja, fra krig til piratjakt. Her beskrives skipsforlis, tidlig hvalfangsthistorie, en familie i oppløsning og hemmelige agenter.

«Å oppdage Jens Munk var som å finne en skattkiste gjemt på havets bunn eller på et gammelt loft. Etter hvert som jeg fulgte trådene skjønte jeg at her lå alle elementene til en god fortelling, og kanskje også et nytt perspektiv på en spennende tidsperiode. Munks historie snakker til eventyreren i oss, den som drømmer seg bort til en tid med sjørøvere, knirkende seilskuter, hatter med fjær og svingende krus med krydret vin,» sier Ellefsen.

Irene A. Ellefsen (1979) er kulturviter og jobber som formidler ved Østfoldmuseene – Fredrikstad Museum. Jens Munk. Jakten på Nordvestpassasjen er hennes første bok.

Gratis inngang. Gratisbilletter kan tas ut via Hoopla.

Copyright © Johannes Granseth

Dato

18. okt 2019

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Litteraturhuset, Sellanraa

Logoene til Litteraturhusets samarbeidspartnere